Kaspersky priznao da su podaci NSA završili na njegovom serveru

Stručnjaci za cyber sigurnost imaju dilemu da li je Kasperski s namjerom tragao za povjerljivim podacima (Arhiva)

Kompanija za cyber sigurnost Kaspersky po prvi put je javno priznala da su na njihovim serverima u Moskvi završile povjerljive špijunske alatke Nacionalne sigurnosne agencije SAD-a.

Prema riječima osnivača kompanije Eugena Kasperskog, incident se dogodio iz nemara.

Antivirusni softver pokupio je alatke sa računara koji se nalazio u SAD-u i poslao ga na server Kasperskog u Moskvi, digitalni potpis dokumenata identificirao ih je kao povjerljive.

“Odmah su došli u moj ured [zaposleni], rekli su mi da imamo problem”, rekao je Kasperski.

‘Moraju biti obrisani’

Kazao je da se nije dva puta razmišljalo o tome šta da se uradi s dokumentima.

“Moraju biti obrisani”, rekao je Kaspersky.

Kako navodi AP, priča Kasperskog se donekle podudara s člancima objavljenim u New York Timesu, Washington Postu i Wall Street Journalu.

Sva tri lista objavila su da je neko iz elitne hakerske jedinice NSA “izgubio kontrolu” nad dokumentima nakon što su ih odnijeli kući nakon posla, što se u ovom slučaju nije smjelo desiti, jer se radi o veoma povjerljivim alatkama.

Po svemu sudeći, taj neko je pokušao ukloniti virus prouzrokovan piratskom kopijom Microsoft Offica koristeći softver Kasperskog, uslijed čega su povjerljivi podaci završili na serveru te kompanije.

Stručnjaci za cyber sigurnost imaju dilemu da li je kompanija Kaspersky s namjerom tragala za povjerljivim podacima, ili su samo radili svoj posao “njuškajući” sumnjive dokumente.

Priča ima nedostatke

Problem nastaje zbog dvojake prirode modernih antivirusnih softvera, koji redovno šalju sumnjive dokumente nazad u server svoje kompanije radi dalje analize.

Imajući to u vidu, softver se može lako izmijeniti da kupi i razne druge podatke, uključujući i povjerljiva dokumenta koja pripadaju stranoj vladi.

Kaspersky demantira bilu kakvu neprikladnu povezanost s Vladom Rusije i dodaje za AP da će bilo kakvi povjerljivi podaci otkriveni na serveru kompanije odmah biti uništeni.

“Ukoliko vidimo povjerljive informacije, odmah će biti obrisane, što se dogodilo i u ovom slučaju”, rekao je on, dodajući da je takva politika odnosa prema podacima unijeta i u statut kompanije.

AP smatra da priča Kasperskog i dalje ima nedostataka.

Agencija postavlja pitanje zbog čega nije obavijestio američke vlasti o tome šta se desilo.

Košmar za javne odnose

Kaspersky je odbio kazati da li je ikada upozorio vlasti SAD-a o incidentu.

“Da li vi zaista mislite da želim u vijestima vidjeti da sam pokušao kontaktiratiNSA i objasniti im slučaj? Definitivno ne želim to vidjeti u vijestima”, rekao je on.

Bivši analitičar NSA Jake Williams rekao je da je “apsolutno divlja” insinuacija da je neko zaposlen u NSA iznio povjerljiv softver iz zgrade i još ga ostavio na računaru s piratskom verzijom Microsoft Offica.

“Teško je zamisliti gori košmar za javne odnose NSA”, kazao je Williams.

Izvor: Agencije