Evropa treba biti u strahu od gomilanja malih država

Antonio Tajani
Antonio Tajani se slovenskim i hrvatskim zvaničnicima izvinio zbog svojih riječi u nastupu pred talijanskim esulima (AP)

Predsjednik Evropskog parlamenta Italijan Antonio Tajani smatra da se Evropa mora bojati gomilanja državica, u trenutku kad se Katalonija bori za svoju nezavisnost a talijanske regije Lombardija i Veneto glasaju za više autonomije.

“Naravno da se Evropa mora bojati” množenja državica, naglašava Tajani u razgovoru koji je objavio rimski dnevnik Il Messaggero.

“Zato niko u Evropi ne namjerava priznati Kataloniju kao nezavisnu državu”, ističe on.

“Čak je i Theresa May, usred Brexita, rekla da Britanija nikada neće priznati Kataloniju”, nastavlja on.

Po Tajaniju, “Španija je historijski jedinstvena država s brojnim autonomijama, raznolikim stanovništvom koje govori različite jezike ali su jedinstvena država”.

Razlika između referenduma

Tajani razlikuje katalonski referendum od onih u Lombardiji i Venetu, dvije italijanske regije koje danas glasaju kako bi dobile više autonomije.

“Kao prvo, ta dva referenduma su legitimna, što nije bio slučaj u Kataloniji”, ističe on.

“Potom, katalonski referendum bio je za nezavisnost, dok Lombardija i Veneto traže više autonomije. U Španiji se ne radi o autonomiji nego proglašenju nezavisnosti, na uštrb pravne države i protiv španskog ustava, koje je plod ilegalnog referenduma”, zaključuje Antonio Tajani.

Izvor: Agencije