Katalonija: Tusk pozvao Rajoya na izbjegavanje nasilja

Evropska komisija saopćila je danas da referendum u Kataloniji nije legalan (AP)

Predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk pozvao je španskog premijera Mariana Rajoya u ponedjeljak da pronađe načine za izbjegavanje eskalacije u Kataloniji, kao i korištenja sile nakon nedjeljnog referenduma o nezavisnosti regije.

Nakon razgovora s Rajoyem Tusk je objavio na Twitteru:

“Budući da dijelim njegove argumente o Ustavu, apelirao sam da nađe načine da se izbjegnu daljnja eskalacija i korištenje sile.”

Stav Evropske komisije

Evropska komisija saopćila je danas da referendum u Kataloniji nije legalan i pozvala Vladu Španije da pokrene dijalog, ocjenjujući da nasilje ne može biti instrument politike.

“Prema Ustavu Španije, jučerašnje glasanje u Kataloniji nije bilo legalno”, izjavio je portparol Evropske komisije Margaritis Schinas na redovnoj konferenciji za štampu. 

On je istakao da je to unutrašnje pitanje Španije, kojim se treba pozabaviti u skladu sa svojim ustavnim poretkom.

Schinas je dodao da je vrijeme za jedinstvo i dijalog u Španiji, a ne za nasilje.

Osude iz Venecuele

Predsjednik Venecuele Nicolas Maduro osudio je “brutalnu represiju” nad demonstrantima koji su branili zabranjeni referendum o nezavisnosti Katalonije, a španskog premijera Rajoya nazvao diktatorom.

“Ne miješam se u unutrašnja pitanja Katalonije, Španije ili bilo koje druge zemlje, ali ovo su međunarodni događaji od velike važnosti. Represija je, po svemu sudeći, bila brutalna, zaista brutalna, jer ako su ljudi miroljubivi i mirni, ostavite ih na miru”, rekao je Maduro na državnoj televiziji.

“Ko je diktator? Nicolas Maduro ili Rajoy, koji je izabrao krv, batine i udarce protiv plemenitog naroda?”, kazao je Maduro prije nego što je uporedio događaje s Francovim dobom 1939–1975, prenio je AFP.

Izvor: Agencije