Turska zatvorila zračni prostor prema Iraku

Turska je zatvorila zračni prostor za letove iz Iračkog Kurdistana i prema njemu (Al Jazeera)

Zamjenik premijera i glasnogovornik Vlade Republike Turske Bekir Bozdag saopćio je danas u Ankari da je Vlada Turske po preporuci Vijeća nacionalne sigurnosti zatvorila zračni prostor za letove iz Iračkog Kurdistana i prema njemu, javlja Anadolija.

“Avioni više neće moći preko turskog zračnog prostora letjeti ka aerodromima na području pod kontrolom Regionalne uprave Kurdistana niti će avioni koji polijeću iz te regije moći koristiti turski zračni prostor“, pojasnio je Bozdag.

Vanredno stanje

“U tom kontekstu razmatrani su i koraci koje je centralna iračka vlada preduzela kako bi u cijeloj zemlji uspostavila ustavni poredak, posebno u Kirkuku. Također je još jednom naglašen značaj očuvanja političkog jedinstva Iraka i njegovog teritorijalnog integriteta”, navodi se u odluci Vijeća.

U znak odmazde za kurdski referendum o nezavisnosti, Irak, Iran i Turska uputili su administraciji iračkih Kurda zahtjev za predaju kontrole nad graničnim prijelazima s Turskom, Iranom i Sirijom.

Također, Vijeće nacionalne sigurnosti usvojilo je preporuku da produži vanredno stanje u zemlji radi nastavka efikasne borbe protiv terorizma.

Iračke snage u Kirkuku

Iračke federalne snage, pomognute šiitskim milicijama, počele su opsežnu vojnu ofanzivu na dva fronta u ponedjeljak, s ciljem zauzimanja grada koji su kontrolisali Kurdi.

Bagdadski zvaničnici kazali su Al Jazeeri da su snage sigurnosti zauzele zgradu regionalne vlade u gradu.

Hiljade ljudi napustile su irački grad Kirkuk nakon što je iračka vojska zauzela kurdske vojne pozicije oko grada.

Cilj operacije jest zauzimanje zračne baze K1, zapadno od Kirkuka, rekao je poručnik Salah el-Kinani iz iračke vojske, prenosi Reuters.

Tenzije između centralne i regionalne vlade porasle su zbog prošlomjesečnog referenduma o kurdskoj nezavisnosti.

Izvor: Al Jazeera i agencije