Kirstjen Nielsen na čelu Ministarstva domovinske sigurnosti SAD-a

Najnovija nominacija Donalda Trumpa zahtijeva potvrdu Senata (EPA)

Američki predsjednik Donald Trump nominovat će stručnjakinju za cyber-sigurnost Kirstjen Nielsen da predvodi Ministarstvo domovinske sigurnosti, saoopćeno je iz Bijele kuće.

Ako nominaciju potvrdi Senat, Nielsen preuzima kormilo nad ogromnim ministarstvom s više od 240.000 službenika, odgovornih za sigurnost američkih granica i aerodroma, imigracijsku politiku, reakciju na prirodne katastrofe, prihvat izbjeglica i druga pitanja.

Nielsen (45) ekspert je za cyber-sigurnost sa značajnom iskustvom u području domovinske sigurnosti, koje uključuje rad u administraciji za sigurnost saobraćaja i Vijeću domovinske sigurnosti bivšeg republikanskog predsjednika Georgea W. Busha.

Bogato iskustvo

Nielsen je bila šefica kabineta penzionisanog generala Johna F. Kellyja dok je on bio ministar domovinske sigurnosti u prvim mjesecima Trumpovog mandata.

Kelly ju je uveo u Bijelu kuću kad ga je Trump imenovao za šefa kabineta u julu kako bi smijenio Reincea Priebusa nakon samo šest mjeseci provedenih na tom položaju.

Nielsen je trenutno savjetnica šefa osoblja Bijele kuće, a njena nominacija na ministarsku dužnost zahtijeva potvrdu Senata.

Izvor: Agencije