Ustavna reforma u Turskoj: Policija rastjerala demonstrante

Turska policija zaustavila je i rastjerala demonstrante koji su pokušali doći do zgrade parlamenta u Ankari.  

Nekoliko stotina osoba odazvalo se pozivu opozicije i nevladinih organizacija da okupljanjem iskažu protivljenje ustavnim promjenama.

Turske snage sigurnosti blokirale su područje oko parlamenta, te upozoravaju da nadležne službe nisu izdale dozvole za protestna okupljanja ispred državnih institucija.

Referendum o promjeni turskog ustava mogao bi biti održan u prvoj sedmici aprila, najavio je zamjenik turskog premijera. 

Turski zvaničnici i ranije su najavljivali kako žele da se pitanje uvođenja predsjedničkog sistema u zemlji završi što prije.

Proširenje izvršnih ovlasti predsjednika Republike dio je paketa reformskih promjena koje je pokrenula vladajuća AK partija, koja ima većinu u turskom parlamentu.

Dio turske opozicije javno se izjasnio protiv izmjene Ustava, ali se očekuje da vladin prijedlog dobije potrebnu većinu, nakon čega će biti održan referendum o tom pitanju.

Sistem sličan američkom

Turski parlament je počeo raspravu o predloženim ustavnim promjenama koje bi proširile ovlaštenja predsednika Recepa Tayyipa Erdogana.

Ako više od  posto zastupnika odobri prijedlog zakona, Turska će od 2019. imati predsjednički sistem sličan onom u SAD-u.

U turskom parlamentu rastu napetosti vezano za predložene reforme koje će Erdoganu omogućiti potpunu izvršnu vlast.

“Sadašnji sistem je nenormalan. Izuzetno je teško nastaviti u ovom sistemu u kojem su i premijer i predsjednik izabrani na izborima”, kazao je Erdogan.

Mišljenja su podijeljena. Profesor Adem Sozuer kaže da sadašnji sistem nikada nije pravilno funkcionirao.

„U parlamentarnim sistemima ne postoji potpuno razdvajanje ovlasti. U turskom izbornom sistemu i među političkim strankama toga nikada nije bilo. Zato oni žele prelazak na predsjednički sistem”, kaže univerzitetski profesor Adem Sozuer.

Turska je imala tri vojna udara i pet propalih pokušaja od 1923. godine, kada je postala republika. 
Nakon prošlogodišnjeg neuspjelog pokušaja puča neki tvrde da je novi sustav neophodan.

Profesor prava Murat Sevinc ne dijeli to mišljenje. Smatra da je riječ o ličnoj želji turskog predsjednika.

“Postoje dvije mogućnosti: predsjednik će ili prihvatiti djelovanje u okviru ustavnih granica, ili će pripremiti novi ustav po vlastitim željama. Zbog toga za mene ovo nisu ustavne promjene, već promjena režima.”

Žučna rasprava

Najveća turska opoziciona stranka odbija sudjelovanje u raspravi, navodeći da će predložene promjene smanjiti ovlasti parlamenta.

„Mi se ne protivimo jer je Erdogan predsjednik. Sistem koji on predlaže bi čak i od mene napravio diktatora”, kaže opozicioni političar Bulent Tezcan.

Predložene promjene idu na glasanje  prvo u parlamentu, a potom na referendumu.

„Rasprava o ustavnim promjenama će i dalje biti žučna jer obje strane ne odstupaju od svojih načela. Vladajuća Stranka pravde i razvoja tvrdi da je predloženi model dobar za budućnost zemlje, a oporba da će predsjedniku Erdoganu omogućiti neograničene ovlasti. Rasprava će se sada fokusirati na razdvajanje ovlasti, posebice što određene frakcije unutar vladajuće stranke nisu spremne ustupiti potpuni nadzor”, javlja reporterka Al Jazeere Sinem Koseoglu.

Izvor: Al Jazeera