Sirijski kršćani zbunjeni američkim porukama

U Damasku kršćani kažu kako obećanja o davanju prioriteta manjinama za njih ne prave neku značajnu razliku (EPA)

Oprečne poruke iz Washingtona izazvale su zbunjenost među sirijskim kršćanima kada je riječ o posljedicama restrikcija prema izbjeglicama i putnicima iz nekoliko država sa većinskim muslimanskim stanovništvom, zbog čega pojedini smatraju kako nada polako nestaje.

Američki predsjednik Donald Trump potpisao je u petak izvršnu uredbu kojom je na četiri mjeseca suspendirao ulazak izbjeglica u Sjedinjene Američke Države, te privremeno zabranio ulazak u zemlju državljanima Sirije i još šest većinski muslimanskih zemalja.

Uredba, također, traži davanje prioriteta izbjeglicama koje bježe od vjerskog progona. Trump je posebno komentirao ovakav potez, rekavši kako on ima za cilj pomoći kršćanima u Siriji da odu.

Međutim, te nade su prekinute za jednu sirijsku pravoslavnu porodicu koja je vraćena sa međunarodnog aerodroma Philadelphia u Liban.

Viza kao san

U Damasku, glavnom gradu Sirije, kršćani kažu kako obećanja o davanju prioriteta manjinama za njih ne prave neku značajnu razliku.

„Dobiti vizu Sjedinjenih Američkih Država bio je san svih građana u zemljama u razvoju, bez obzira na njihovu religijsku pripadnost“, rekao je 34-ogodišnji Youssef Touma nakon crkvene liturgije u Damasku.

„Nekada su Sirijci svih vjera čekali u redovima pred vratima Američke ambasade (u pokušaju da dobiju vizu). No, to je bilo gotovo nemoguće, a od početka rata je postalo još teže“, dodao je on.

„Čuo sam da će kršćani biti izuzeti iz zabrane, a ne da će se kršćanima olakšati putovanje, što znači da i dalje ostaju iste poteškoće prilikom dobivanja viza.“

Norma, 30-godišnja IT inženjerka koja je prisustvovala molitvi u istoj crkvi i nije željela da joj se spominje prezime, kaže kako je put u Ameriku dalek i nedostižan san.

„Ja ne poznajem i nemam nikog u SAD-u. Da tamo imam nekoga, tetku ili ujaka, možda bih razmišljala o odlasku, naravno. Bilo bi bolje sigurno putovati u Ameriku, umjesto opasnog putovanja brodovima kako bi se stiglo do Njemačke“, kaže ona.

Usluga ekstremistima

Kršćani koji žele napustiti Siriju kažu kako će američko davanje prednosti vjerskim manjinama služiti idejama ekstremista. U najmanju ruku, to neće imati nikakav stvarni utjecaj.

Joseph Memari, jedan od stanovnika Damaska, rekao je u telefonskom razgovoru:„Mislim da bi oni (ekstremisti) voljeli da mi odemo kako bi nas se riješili.“

Trump je na svom Twitter računu u nedjelju napisao: „Veliki broj kršćana na Bliskom istoku bio je izložen egzekucijama. Ne možemo dozvoliti da se taj užas nastavi!“

Touma je rekao kako ovakve izjave neće promijeniti stvari. Dodaje kako su „manjine uvijek na meti ekstremista, a Trumpove izjave to neće povećati ili smanjiti“.

„Oni su bili meta i prije pobjede Donalda Trumpa na predsjedničkim izborima. Kršćani iz Maaloule (u blizini Damaska) napustili su zemlju prije nego što je Trump čak i razmišljao o tome da preuzme predsjedničku dužnost… Kršćani u selima oko Damaska, poput Harastae i Doume, bili su prisiljeni napustiti svoje domove prije pet godina“, rekao je on.

Izvor: Agencije