EU će pomoći Evropljanima da ih ne pogodi Trumpova uredba

Evropska unija dobija "različite signale" o tome hoće li ta zabrana utjecati na građane EU-a sa dvojnim državljanstvom iz pogođenih zemalja (Reuters)

Evropska unija osigurat će da njeni građani ne budu pogođeni “diskriminacijom bilo koje vrste” izazvane uredbom američkog predsjednika Donalda Trumpa o zabrani ulaska u SAD ljudima iz sedam većinski muslimanskih zemalja, saopćila je u ponedjeljak Evropska komisija.

“Naši advokati u kontaku su s našim EU-partnerima i drugima i naravno da ćemo se postarati da ne bude diskriminacije prema našim građanima”, izjavio je na konferenciji za novinare glasnogovornik EK-a Margaritis Schinas, prenijela je agencija AFP.

Reuters navodi da je Schinas rekao da EU analizira uredbu američkog predsjednika da bi utvrdila hoće li ta mjera pogoditi i Evropljane.

Schinas je naveo da EU dobija “različite signale” o tome da li će ta zabrana utjecati na građane Unije sa dvojnim državljanstvom iz pogođenih zemalja.

‘EU ne pravi diskriminaciju’

Komentirajući Trumpov potez, Schinas je rekao da EU ne pravi diskriminaciju među ljudima koji dolaze na osnovu rase, nacionalnosti ili vjere.

U petak je američki predsjednik donio izvršnu uredbu o imigraciji kojom se državljanima sedam zemalja – Irana, Iraka, Sirije, Jemena, Sudana, Somalije i Libije – vize neće izdavati naredna tri mjeseca, dok je sirijskim izbjeglicama ulazak zabranjen na neodređeno vrijeme.

Trump je uredbu obrazložio time da želi spriječiti da “radikalni islamski teroristi” ulaze u SAD.

Uredba je, međutim, izazvala burne reakcije i proteste širom SAD-a.

Izvor: Agencije