Rok Pentagonu od 30 dana da pripremi plan za poraz ISIL-a

U slučaju napada na konvoj s naftom, reagiraju američke specijalne jedinice i borbeni avioni, kažu iz Ministarstva odbrane Rusije (Reuters)

Američki predsjednik Donald Trump potpisao je izvršnu uredbu kojom naređuje Pentagonu da razvije preliminarni plan o porazu Islamske države Irak i Levant (ISIL) u Siriji i Iraku. 

“Politika SAD-a je da ISIL bude poražen. U roku od 30 dana, ministar odbrane predat će predsjedniku preliminarni prijedlog Plana da se pobijedi ISIL”, stoji u uredbi koja je objavljena na stranici Bijele kuće. 

Taj prijedlog plana trebao bi uključiti smjernice o diplomatiji, obavještajnim operacijama i cyber strategiji “kako bi se izolirao i delegitimizirao ISIL i njegova radikalna islamistička ideologija”. 

Također će se navesti “novi koalicioni partneri u borbi protiv ISIL-a i politike jačanja koalicionih partnera”. 

O tome je Trump ranije raspravljao i u telefonskom razgovoru sa ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. 

Slanje kopnenih jedinica u borbe

Trump je tokom predsjedničke kampanje mjesecima kritizirao sporost napredovanja u borbi protiv ove grupe. Moskva je navela u subotu nakon telefonskog razgovora predsjednika Trumpa i Putina da oni žele stvarnu koordinaciju protiv ISIL-a u Siriji.

U tu opciju američki vojnici sumnjaju jer smatraju da su Rusi u Siriji kako bi podržali režim predsjednika Bashara al-Assada.

U petak je Trump u Pentagonu razgovarao s vojnim šefovima o načinima ubrzanja borbe protiv ISIL-a, rekao je vojni zvaničnik.

Trump bi mogao promijeniti strategiju svoga prethodnika, Baracka Obame, koji je pod svaku cijenu želio izbjeći uključivanje američkih kopnenih jedinica u borbe.

Za sada su Amerikanci rasporedili nešto manje od 5.000 vojnika u Iraku te oko 500 vojnika specijalnih snaga u Siriji, pišu agencije.

Izvor: Agencije