Irak želi uvesti protivmjere Amerikancima

Donald Trumo, Uredba, Zabrana, Potpisivanje
Trump je u petak potpisao uredbu kojom se državljanima sedam zemalja zabranjuje da uđu u SAD na najmanje 90 dana (Reuters)

Irak je od SAD-a zatražio da preispita zabranu ulaska Iračana u zemlju, nazvavši tu odluku “pogrešnom”, prenosi Reuters pozivajući se na saopćenje Ministarstva vanjskih poslova Iraka.

“Neophodno je da nova američka administracija preispita tu pogrešnu odluku”, stoji u saopćenju.

Podsjećajući na njihovu neprekinutu saradnju u ratu protiv grupe Islamska država Irak i Levant (ISIL), ministarstvo je potvrdilo želju Iraka da “osnaži strateško partnerstvo između dvije zemlje”, prenosi agencija Hina.

Vanjskopolitički odbor Iračkog parlamenta pozvao je, u međuvremenu, na uvođenje recipročnih mjera zabrane putovanja Amerikancima nakon što je Washington zabranio ulazak u SAD državljanima sedam zemalja, uključujući Irak.

“Mi smo jasno zahtijevali recipročni odgovor Vlade Iraka u svim pitanjima vezanim za SAD”, izjavio je u nedjelju zamjenik predsjednika Odbora Hassan Shwerid za AFP, kako prenosi Tanjug.

Protesti i haos na aerodromima

Američki predsjednik Donald Trump potpisao je u petak izvršnu uredbu kojom se zabranjuje državljanima Iraka, Sirije, Sudana, Irana, Somalije, Libije i Jemena da uđu u SAD na najmanje 90 dana.

Trumpova odluka dovela je do zaustavljanja izbjeglica u američkim zračnim lukama, a izazvala je i prosvjede i osude organizacija za zaštitu ljudskih prava. 

Izvori u Trumpovoj administraciji, koji nisu željeli biti imenovani, navode da je Bijela kuća donijela uredbu bez prethodne konzultacije i koordinacije s agencijama nadležnim za njezino provođenje, pa je uslijedio kaos.

Tako je, unatoč uputama američke pogranične službe, objavljenim u subotu prijepodne, da se nositeljima dozvole stalnog boravka u SAD-u treba omogućiti da uđu u zrakoplove za SAD, dio ostao u zračnim lukama diljem svijeta jer su ih zrakoplovne kompanije odbile primiti u zrakoplove.

Američka savezna sutkinja djelimično je dala za pravo nevladinim organizacijama koje su osporavale izvršnu uredbu Donalda Trumpa, spriječivši izgon osoba koje su stigle u zemlju s važećim vizama.

Privremena djelomična suspenzija uredbe

Slučaj je daleko od završetka s obzirom na to da odluka sutkinje znači tek privremenu djelimičnu suspenziju uredbe i novo ročište zakazano je za veljaču, a na njemu će se odlučivati o trajnom opozivu uredbe.

Trump je ranije kazao novinarima kako njegova uredba ne predstavlja zabranu za muslimane.

“To nije zabrana za muslimane. Potpuno smo pripremljeni, sve se odvija vrlo lijepo. Vidite u zračnim lukama, vidite posvuda. Sve se odvija dobro i imat ćemo vrlo, vrlo snažnu zabranu i ekstremne zapreke koje smo trebali imati već godinama”, kazao je Trump.

Izvor: Agencije