Njemačka primila 12.000 izbjeglica u 2016. godini

Njemačka je najavila da će od marta vraćati izbjeglice u Grčku (AP)
Njemačka je najavila da će od marta vraćati izbjeglice u Grčku (AP)

Njemačka je u prošloj godini, na osnovu Dablinskog sporazuma, primila više od 12.000 izbjeglica i migranata, a samo 4.000 protjerala je u druge države Europske unije, saopćilo je Ministarstvo unutrašnjih poslova Njemačke.

Najveći broj migranata koji je u Njemačku vraćen iz neke od članica EU-a stigao je iz Švedske, iza koje slijede Holandija, Danska i Belgija. Sa druge strane, Njemačka je najveći dio od približno 4.000 migranata poslala nazad u Italiju, iza koje slijede Poljska, Španija i Mađarska.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Njemačke saopćilo je kako je kod većine migranata vraćenih u Njemačku riječ o osobama koje su u ovoj državi već jednom podnijele zahtjev za azil, ali nisu dočekale rješenje nego su otišle u neku drugu državu.

Brojke bacaju novo svjetlo na najave Vlade Njemačke kako će se broj migranata u Njemačkoj smanjiti nakon što se u punoj mjeri započne s primjenom Dablinskog sporazuma, prema kojem izbjeglice moraju ostati u onoj članici EU-a u koju su prvo ušle.

S obzirom na to da je najveći broj migranata u Njemačku ušao preko tzv. balkanske rute, njemačke bi vlasti najveći broj njih trebale poslati u Grčku, gdje se, međutim, migranti ne šalju od 2011. godine, kada je Evropski sud utvrdio kako u Grčkoj vladaju neprihvatljivi uvjeti za migrante.

Preporuka Evropske komisije

Njemački ministar unutrašnjih poslova Thomas de Maiziere nedavno je najavio kako će Njemačka, shodno preporuci Evropske komisije, započeti s vraćanjem izbjeglica i migranata u Grčku sredinom marta.

De Maiziere je u nekoliko navrata objasnio kako su u međuvremenu novcem EU-a uvjeti u migrantskim logorima u Grčkoj podignuti na dovoljan nivo.

Istovremeno, neki njemački mediji javljaju, pozivajući se na Ministarstvo unutrašnjih poslova, kako je 2016. zabilježen i rekordan broj osoba koje su u Njemačku ušle na osnovu spajanja porodica.

Prošle godine izdano je 75.000 viza za porodice Sirijaca i Iračana koji se već nalaze u Njemačkoj.

Pritom je velikim dijelom riječ o roditeljima maloljetnika koji su sami pristigli u Njemačku.

Izvor: Agencije


Povezane

Izbjeglice koje su u potrazi za bezbjednošću pobjegle u Grčku suočavaju se s novom prijetnjom. Bande nasilnika zastrašuju i iznuđuju novac od azilanata u kampovima na sjeveru Grčke. UN tvrdi da vlasti ništa ne poduzimaju i pored upozorenja nadležnim institucijama. Laurence Lee izvještava iz Soluna. 

Tokom ljeta 2015. godine, milion ljudi pokušavao je da u Evropi nađe spas od sukoba u Siriji, Iraku i Afganistanu. Desetine hiljada njih žive u neuslovnim kampovima na sjeveru Grčke. Među njima je muškarac koji svakodnevno bilježi ono što se dešava oko njega. Kako sve to izgleda i koji je cilj, zabilježio Laurence Lee.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO