Tillerson: SAD treba zadržati sankcije Rusiji

'Ove godine u konfliktnom području Ukrajine ubijeno je više ljudi nego prošle', navodi Tillerson (AP)

Rex Tillerson, koga je novoizabrani predsjednik SAD-a Donald Trump imenovao za državnog sekretara, izjavio je da bi zadržao na snazi američke sankcije protiv Rusije dok nova administracija ne preuzme dužnost i SAD ne razvije pristup prema toj zemlji.

On je to rekao pred Vanjskopolitičkim odborom Senata, odgovarajući na pitanje smatra li da je pravi trenutak da se ukinu sankcije Rusiji, prenosi Reuters.

Također, tokom saslušanja, nakon kojeg Senat treba potvrditi Trumpov izbor za državnog sekretara, Tillerson je rekao da nije razgovarao s Trumpom o politici SAD-a prema Rusiji, navodi AP.

Tillerson je naveo da rusko ciljano bombardiranje u sirijskom gradu Halepu “nije prihvatljivo ponašanje”, ali je odbio otvoreno reći da je Moskva kriva za ratne zločine.

Trumpov kandidat za državnog sekretara dodao je da će sačekati detaljne informacije prije nego što donese zaključak o tome, navodi agencija.

Bez iskustva

U unaprijed pripremljenom uvodnom obraćanju Tillerson je rekao da bi Moskvu trebalo pozvati na odgovornost zbog njenih akcija i da su saveznici NATO-a s pravom uznemireni zbog ponašanja Moskve.

Međutim, nije spomenuo navodno rusko hakiranje s ciljem utjecanja na predsjedničke izbore u SAD-u.

Tillerson odgovara na pitanja u Senatu, koji treba potvrditi Trumpov izbor za funkciju državnog sekretara, a među teškim su pitanjima ona koja se odnose na njegove veze s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom i o tome dijeli li Trumpovo mišljenje da bi odnose s Moskvom trebalo poboljšati, navodi britanska agencija.

Glavno pitanje s kojim se suočava Tillerson (64), bivši direktor kompanije ExxonMobile, jest koliko brzo može preuzeti ulogu najvišeg diplomate s obzirom na to da nema iskustva u obavljanju državnih funkcija, zaključuje Reuters.

Izvor: Agencije