Mogherini: EU poduzima mjere protiv PKK

Stoltenberg je pohvalio turski narod na hrabrosti (Reuters)

Evropska unija poduzima ozbiljne mjere protiv Radničke partije Kurdistana (PKK), poručila je u Ankari visoka predstavnica Evropske unije za vanjsku politiku i sigurnost Federica Mogherini.

“Ne samo u EU, nego i unutar svih zemalja članica PKK smatramo terorističkom organizacijom i u posljednje vrijeme poduzimamo ozbiljne mjere protiv PKK. Potrebno je da se zaustave svi teroristički napadi i nasilje, odloži oružje i da se započne jedan demokratski proces”, poručila je Mogherini.

Turska, Evropska unija i Sjedinjene Američke Države PKK smatraju terorističkom organizacijom. Ova grupa koja traži autonomiju prekinula je u julu dvogodišnji prekid vatre i obnovila sukobe koji su od 1984. odnijeli više od 40.000 života.

Vlada optužuje PKK za seriju napada na jugoistoku Turske proteklih sedmica.

Mogherini je dodala da će Evropska unija nastaviti pružati podršku Turskoj kada je u pitanju bezvizni režim, ažuriranje Carinske unije, a posebno po pitanju zbrinjavanja sirijskih izbjeglica i pružanje podrške u obrazovanju izbjegličke djece, prenosi Anadolija.

Mogherini je poručila kako je EU od samog početka nakon pokušaja državnog udara pokazala svoj stav protiv ovog napada.

“Najvećim mogućim glasom smo osudili ovaj pokušaj, koji se dogodio u svim institucijama”, kazala je Mogherini.

Podrška NATO-a

Neuspjeli pokušaj vojnog puča u Turskoj je “napad na demokratiju”, ocijenio je ranije generalni sekretar NATO alijanse Jens Stoltenberg nakon sastanka sa turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom u Ankari.

“Bilo kakav napad na demokratiju, u bilo kojoj od naših zemalja, napad je na samu osnovu naše Alijanse”, naveo je Stoltenberg u saopćenju nakon sastanka sa Erdoganom i pohvalio turski narod na hrabrosti, koju je pokazao u slamanju pokušaja puča 15. jula.

Istakao je i da je snažna i demokratska Turska ključna za stabilnost i sigurnost Evrope i regiona, prenosi AFP.

Stoltenberg će se sastati sa turskim premijerom Binalijem Yildirimom, šefom diplomatije Mevlutom Cavusogluom i ministrom odbrane Fikrijem Isikom

Ranije je Sjevernoatlantska alijansa saopćila da bi Stoltenberg trebalo da boravi jučer i danas u Ankari, prvi put otkad je u julu u toj zemlji dio vojske pokušao izvesti državni udar.

Tenzije između Turske i EU

Neuspjeli pokušaj puča u Turskoj sredinom jula, u kojem je poginulo više od 270 ljudi, podigao je tenzije u odnosima između Ankare i Brisela.

Turske vlasti optužuju Zapad da mu je vise stalo za ljudska prava pučista i njihovih pristalica, nego što ih brine pokušaj svrgavanja zakonski izabrane vlade jedne članice NATO-a, navodi AFP.

Izvor: Agencije