Iranci natjerali brod SAD da promijeni kurs

Krajem augusta, četiri iranska patrolna broda presrela su američki razarač sa navođenim raketama USS Nitze u blizini Hormuškog moreuza (AFP)

Američki patrolni brod USS Firebolt morao je promijeniti kurs nakon što mu je plovilo Iranske revolucionarne garde prišlo na 90 metara i nije odgovorilo na pokušaje kontakta, rekli su američki zvaničnici agenciji Reuters.

Incident se desio 4. septembra, dodaje agencija navodeći dva izvora iz Ministarstva odbrane SAD-a. 

Navodno je USS Firebolt pokušao da uspostavi kontakt sa iranskim plovilom tri puta, ali nije primio odgovor. 

Zvaničnici su rekli da je takvo ponašanje “nesigurno i neprofesionalno zbog nedostatka komunikacije i bliskog uznemirujućeg manevra” te da je na iranskom brodu viđeno i oružje. 

Presretanje američkog razarača

Krajem augusta, četiri iranska patrolna broda presrela su američki razarač sa navođenim raketama USS Nitze u blizini Hormuškog moreuza. 

Prema tvrdnjama SAD-a, Iranci su ignorirali pokušaje komunikacije, zbog čega su na kraju sa razarača ispaljeni hici upozorenja u more. 

Ovi incidenti posljednji su u nizu od decembra prošle godine, koji su uključivali iranske lansere raketa, dronove koje su letjeli iznad američkih brodova te zarobljavanje američkih mornara u januaru.

Centralna komanda američke mornarice utvrdila je da su iranski brodovi prekršili međunarodno pravo i pomorske konvencije, djelujući opasno i neprofesionalno. 

Izvor: Agencije