Mađarska šalje ‘lovce na migrante’ na granicu

Novi regruti će imati pištolje sa pravim mecima, kao i biber-sprej, pendreke, lisice i zaštitnu opremu (AP)

Mađarska policija objavila je oglas za zapošljavanje 3.000 “lovaca na migrante” za ispomoć gotovo 10.000 policajaca i vojnika koji trenutno patroliraju duž granice sa Srbijom, ojačane bodljikavom žicom kako bi se spriječio ulazak migranata i izbjeglica.

Novi regruti će, poput policajaca, imati pištolje sa pravim mecima, kao i biber-sprej, pendreke, lisice i zaštitnu opremu, prenosi Tanjug.

Broj migranata i izbjeglica koji pokušavaju da pređu granicu Mađarske i Srbije trenutno stagnira na manje od 200 dnevno.

Novi čuvari će početi da rade u maju sljedeće godine, a prije toga trebaju proći šestomjesečnu obuku, saopćila je policija.

Kandidati moraju biti stariji od 18 godina, u dobroj fizičkoj kondiciji i moraju proći psihološki test, rekao je za mađarsku državnu televiziju policajac Zsolt Pozsgai i dodao da će čuvari prva dva mjeseca imati platu od 150.000 forinti (480 eura), a poslije toga 220.300 forinti (gotovo 710 eura).

Nova ograda

Mađarska planira izgraditi još jednu ogradu na svojoj južnoj granici sa Srbijom, kako bi spriječila ulazak izbjeglica i migranata, izjavio je krajem augusta mađarski premijer Viktor Orban.

Orban je rekao da će nova ograda, koja će biti izgrađena pored postojeće, ojačati odbranu kako bi se spriječio eventualni priliv nekoliko stotina hiljada ljudi ukoliko se promijeni turska politika prema migrantskom pitanju, javlja Reuters.

Britanska agencija navodi da je ograda, podignuta duž mađarske južne granice sa Srbijom i Hrvatskom značajno smanjila priliv izbjeglica i migranata.

Orban je ranije kazao kako njegova država ne želi izbjeglice i migrante na svom terenu, rekavši da su oni “otrov” za Mađarsku.

Nova pravila djelovanja dozvoljavaju policajcima da izbjeglice i migrante, privedene u području od osam kilometara od granice, vrate na stranu ograde koja pripada Srbiji.

Izvor: Agencije