Kolumbija: Potraga za nestalima u građanskom ratu

Nakon što su s kolumbijskom Vladom potpisali mirovni sporazum, pobunjenici FARC-a organizirali su posljednji kongres. Procjenjuje se da je u 50-godišnjem sukobu nestalo 45.000 ljudi. Porodice žrtava otputovale su na kongres, u nadi da će ući u trag svojim voljenima.

Elvira Silva i njezina rodica Angie voze se šest sati po lošem putu kako bi stigle na kongres FARC-a. Traže Elvirinog sina Williama, koga je, kako kažu, prije 17 godina FARC prisilno regrutirao.

“U više su ga navrata pokušali uvjeriti da im se pridruži. Izluđivali su ga. Pokušala sam ga nagovoriti da napusti grad i ode živjeti s tetkom, ali nije želio. Oteli su ga osam dana kasnije”, kazala je Elvira Silva, majka nestale osobe.

Sporazum nakon potpisa

Elvira već godinama nastoji stupiti u kontakt s vođama FARC-a. Čuva njegove stvari, čeka pored telefona nadajući se njegovom pozivu. Nikada joj se nije javio. Sada satima lutaju po kampu tražeći neki trag.

“Sporazumom kolumbijske Vlade i FARC-a predviđa se i potraga za onima koji su nestali u ovom dugom građanskom ratu. Sporazum će stupiti na snagu tek nakon zvaničnog potpisa, no s obzirom na to da je kongres FARC-a otvoren za javnost, veliki broj porodica nestalih došao je ovamo u nadi da će naći odgovor”, javlja reporter Al Jazeere Alessandro Rampietti.

Erasmo Vargas došao je u potrazi za sinom, koji se FARC-u pridružio prije 15 godina. Tada je bio 16-godišnjak.

“Budući da traje mirovni proces, mislio sam kako je ovo možda prilika da ga nađem. Rekli su mi da je prije pet godina poginuo u borbi”, rekao je Vargas.

Elvira je pronašla jednog pobunjenika koji kaže kako je prepoznao njenog sina sa slike. Ona i Angie na trenutak su pomislile da su našle trag, da bi utvrdile da nisu.

Porodice neće odustati

“Bila sam uzbuđena”, kazala je Angie Vargas, rodica nestale osobe.

“Na trenutak sam bila sretna. Pomislila sam da ću ga danas možda i vidjeti, da je možda živ. Kad su rekli da je često razgovarao s majkom, shvatila sam da to nije on”, rekla je Silva.

Elvira i Angie rekle su kako neće odustati i da će se vratiti nakon što sporazum bude i potpisan, kada se svi pobunjenici iz ove regije skupe na jednom mjestu. Ići će od jednog do drugog, dok od nekoga ne dobije odgovor.

Izvor: Al Jazeera