Putin imenovao novog šefa vanjske obavještajne agencije

Nariškin je Putinov dugogodišnji saveznik (EPA)

Ruski predsjednik Vladimir Putin imenovao je bivšeg predsjednika parlamenta Sergeja Nariškina kao novog čelnika obavještajne agencije za inostranstvo.

Putin je imenovao bivšeg šefa Dume Sergeja Nariškina, za kojeg mediji pišu da je radio za njega u sovjetskom KGB-u, kao novog šefa ruske vanjske obavještajne službe (SVR-a), na kojem će zamijeniti Mihaila Fradkova.

Ta promjena događa se nekoliko dana nakon velike pobjede Putinove Ujedinjene Rusije na parlamentarnim izborima, nakon kojih će parlament dobiti novog predsjednika, te u doba velikih tenzija između Zapada i Rusije zbog situacija u Ukrajini i Siriji.

Rast napetosti između dvije sile navodno prati obostrani rast u nivoima špijuniranja kakav nije zabilježen od pada Željezne zavjese.

Dugogodišnji saveznik

“Svjesni ste, kao mi, u kakvoj smo situaciji, te koliko je važan uspjeh ove službe za stabilan, siguran razvoj naše države”, rekao je Putin Nariškinu pred televizijskim kamerama.

“Važno je brzo odbijati prijetnje vezane za Rusiju, ne dopustiti im da narastu, nego djelovati kako se one ne bi ni pojavile – neutralizirati ih u ranoj fazi”, dodao je Putin.

Nariškin je Putinov dugogodišnji saveznik iz rodnog grada Sankt Peterburga, a ruski mediji tvrdi da je služio kao špijun KGB-a na Zapadu.

Prema službenoj biografiji, Nariškin je služio u sovjetskoj ambasadi u Bruxellesu u osamdesetim godinama prije nego što se zaposlio u Putinovom uredu gradonačelnika u Sankt Peterburgu.

Putin je nedavno ispremještao neke od svojih najvećih saveznika, a analitičari smatraju da to čini zbog stvaranja nove generacije pristaša uoči predsjedničkih izbora 2018. godine.

Izvor: Agencije
 


Povezane

Novo Ministarstvo državne sigurnosti vratit će Rusiju u Staljinovo vrijeme, pišu mediji.

Published On 22 Sep 2016

U Rusiji se održavaju izbori za Donji dom Parlamanta – Dumu.Više od 100 miliona građana ima pravo glasa. Na dalekom istoku već su zatvorena birališta, a u najzapadnijoj pokrajini, Kaliningradu, birači će moći glasati do 20 sati po našem vremenu. Prema većini istraživanja, očekuje se ulazak četiri liste u Dumu. Gost Al Jazeere bio je Bogoljub […]

Published On 18 Sep 2016
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO