Pomoć izbjeglicama obećala 51 američka kompanija

Pomoć američkih kompanija dio je napora predsjednika Baracka Obame da skrene pažnju na teškoće izbjeglica (Reuters)

Pedeset jedna američka velika kompanija obećala je izdvojiti 650 miliona dolara za pomoć svjetskim izbjeglicama, saopšteno je danas iz Bijele kuće.

Pomoć američkih kompanija dio je napora predsjednika Baracka Obame da skrene pažnju na teškoće u kojima se nalaze izbjeglice prije početka najvećeg okupljanja svjetskih lidera na sjednici Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, prenosi AP.

Među 51 korporacijom našli su se Facebook, Twitter, MasterCard, Johnson & Johnson i drugi. Njihov zajednički cilj je da olakšaju pristup obrazovanju, zapošljavanju i finansijskim uslugama za neke od 6,3 miliona izbjeglica koje su prebjegle u više od 20 država.

Sorosovi planovi

Milijarder George Soros najavio je ulaganje u iznosu 500 miliona dolara u start-up firme, etablirane kompanije, društvene inicijative i firme koje su osnovale izbjeglice i migranti, kako bi im pomogao da se osamostale.

Soros, koji je na čelu Instituta za otvoreno društvo, najavio je ovo ulaganje nakon prvog samita Ujedinjenih nacija o izbjeglicama i migrantima, a prije početka sastanka kojim je predsjedavao američki predsjednik Barack Obama, u nastojanju da inicira pomoć za 65,3 miliona raseljenih, prenosi AP.

“Naš cilj je da iskoristimo privatne kompanije za javno dobro”, izjavio je Soros.

Dodao je kako ove investicije “treba da budu uspješne”, ali kako je osnovni cilj “proizvodnja i usluge koje će zaista biti od koristi migrantima i zajednicama koje su ih prihvatile”.

Soros je izrazio nadu da će njegovo ulaganje podstaći druge investitore na isti korak.

Izvor: Agencije