Napad PKK-a na turske snage, devet mrtvih

Ranjeni vojnici prebačeni su u državnu bolnicu u Dogubayazit (AP)

Najmanje devet osoba je ubijeno, a tri su ranjene u napadu koji su pripadnici Radničke partije Kurdistana u četvrtak nevečer izveli u jugoistočnoj turskoj provinciji Agri.

Ured guvernera u Agriju priopćio je da je skupina pripadnika PKK-a izvela oružani napad na turske snage sigurnosti u selu Gokcebulak, na planini Tendurek, prenosi Anadolija.

U napadu je ubijeno najmanje sedam stražara lokalne teritorijalne obrane te dva vojnika, dok su trojica vojnika ranjena.

Ranjeni vojnici prebačeni su u državnu bolnicu u Dogubayazit.

Turske snage sigurnosti pokrenule su opsežnu operaciju hvatanja pripadnika grupe, a u operaciji sudjeluju i turske zračne snage.

Tri desetljeća borbe

Organizacija PKK-a nalazi se na listi terorističkih organizacija u Turskoj, SAD-u i Europskoj uniji, a riječ je o grupi koja već duže od tri desetljeća vodi oružanu kampanju protiv Turske.

Svoje aktivnosti PKK je intenzivirao u srpnju prošle godine, a turske snage sigurnosti od kraja prošle godine vode opsežne protuakcije diljem Turske i na sjeveru Iraka.

Do sada je u tim akcijama život izgubilo više od 600 pripadnika turskih snaga sigurnosti i ubijeno više od 7.700 pripadnika PKK-a.

Izvor: Agencije