Stručnjaci: S. Koreja može napraviti 20 nuklearnih bombi

Južna Koreja tvrdi da se Sjever priprema za još jedan nuklearni test - što je znak da mu ne nedostaje materijala da to uradi (Reuters)

Sjeverna Koreja imat će dovoljno materijala za 20 nuklearnih bombi do kraja ove godine s poboljšanjim postrojenjima za obogaćivanje uranija i trenutnim zalihama plutonija, nove su procjene stručnjaka za oružje.

Sjeverna Koreja optužila je SAD da gura Korejski poluotok “do tačke eksplozije”, nakon što su dva američka bombardera B-1B nadlijetala u utorak Južnu Koreju, demonstrirajući silu prema Sjevernoj Koreji, četiri dana nakon njenog petog nuklearnog pokusa.

Pjongjang je decenijama izbjagavao sankcije Ujedinjenih naroda kako bi razvio proces obogaćivanja uranija i vodio samoodrživi nuklearni program, koji je sposoban proizvesti šest nuklearnih bombi godišnje, rekli su stručnjaci za oružje.

U pripremi novi test

Kako dodaju, pravu nuklearnu sposobnost izolirane države nije moguće provjeriti.

Južna Koreja tvrdi da se Sjever priprema za još jedan nuklearni test – što je znak da mu ne nedostaje materijala da to uradi.

Pjongjang ima izobilje rezervi uranija i više od decenije radi na projektu obogaćivanja ovog materijala do nivoa oružja, tvrde eksperti.

Taj projekat, za koji se vjeruje da se značajno proširio, najvjerovatnije je izvor do 150 kilograma veoma obogaćenog uranija godišnje, kaže Siegfried Hecker, vodeći stručnjak za nuklearni program Sjeverne Koreje.

Ta količina je dovoljna za proizvodnju šest nuklearnih bombi, rekao je kaže Hecker, koji je 2010. godine posjetio glavno sjevernokorejsko nuklearno postrojenje Yongbyon, navodi se izvještaju objavljenom na stranici Univerziteta “John Hopkins” u Washingtonu. 

Procjene uz pomoć satelita

Kada se tome dodaju zalihe plutonija, čija se količina procjenjuje na 32 do 54 kilograma, ova zemlja ima materijal za 20 nuklearnih bombi do kraja 2016. godine, dodaje Hceker. 

Ove procjene materijala dobijaju se uz pomoć satelitskih snimaka.

Jeffrey Lewis sa Middlebury instituta za međunarodne studije u Kaliforniji kaže da Sjeverna Koreja ima dovoljno materijala i plutonija iz reaktora Yongbyon i veoma obogaćenog uranija iz najmanje jednog, vjerovatno dva izvora.

Izvor: Agencije