Turska i formalno zatražila hapšenje Fethullaha Gulena

Turska optužuje Gulenov vjerski pokret za neuspjeli pokušaj puča prije dva mjeseca (EPA)

Turska je i formalno zatražila od Sjedinjenih Američkih Država da uhapse imama Fethullaha Gulena, koji živi u Pensilvaniji, pod optužbom da je orkestrirao pokušaj vojnog udara 15. jula, javila je turska stanica NTV.

Turska optužuje Gulenov vjerski pokret za neuspjeli pokušaj puča prije dva mjeseca, kada je dio vojske upotrijebio tenkove, avione i helikoptere u pokušaju da preuzme vlast, prenosi Srna.

Ovo je prvi zahtjev turskog Ministarstva pravde SAD-u koji se odnosi na privremeno lišavanje slobode u vezi s pokušajem državnog udara u Turskoj, za koji Ankara optužuje Gulenove sljedbenike, prenosi Anadolija.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan razgovarao je o ovom pitanju s američkim predsjednikom Barackom Obamom na samitu G20 u Kini ranije ovog mjeseca.

‘Pravna, a ne politička odluka’

Visoki zvaničnik američke administracije rekao je u to vrijeme da je Obama objasnio Edoganu da odluka o Gulenu može biti samo pravna, a ne politička.

Gulen odbacuje optužbe da stoji iz pokušaja vojnog udara.

Turske vlasti su smijenile, suspendirale ili uhapsile desetke hiljada pripadnika vojske, policije, pravosuđa, prosvjete i ostalih državnih službi u okviru čistki poslije pokušaja puča.

Izvor: Agencije