Napad nožem u Londonu izveo psihički bolesnik

Uhapšeni napadač trenutno je u bolničkom pritvoru (AP)

U napadu nožem kojeg je u Londonu izveo duševno poremećeni napadač, norveški državljanin somalskog podrijetla, poginula je američka državljanka, objavila je policija.

Prema policiji, ne postoje dokazi o povezanosti tog zločina s terorizmom.

“Ubijena osoba je američkog, a ozlijeđeni su australskog, američkog, izraelskog i britanskog državljanstva”, rekao je policijski službenik Mark Rowley novinarima ispred sjedišta policije u središnjem Londonu.

Rowley je dodao kako je uhićen norveški državljanin somalskog podrijetla, no kako nisu pronašli dokaze o radikalizaciji koji bi upućivali na povezanost s terorizmom.

“Sve što smo dosad poduzeli ukazuje da je ovaj tragičan incident uzrokovao duševni poremećaj. Vjerujemo da je to bio spontan napad, te da su žrtve odabrane slučajno”, rekao je Rowley.

Prvobitno je policija, nakon što je uhitila osumnjičenog 19-godišnjaka, navela kako je “terorizam jedna od mogućnosti koja se ispituje u početnoj fazi istrage. Istovremeno, nisu ni isključili mogućnost da se radi o psihički bolesnoj osobi.

Gradonačelnik: Sigurnost je prioritet

Nakon napada sugrađanima se obratio gradonačelnik Sadiq Khan koji je kazao da mu je sigurnost stanovnika Londona glavni prioritet.

“Sigurnost svih žitelja Londona je moj glavni prioritet”, naveo je Khan u priopćenju.

Pozvao je sugrađane da ostanu “mirni i na oprezu”.

“Molim vas, prijavite policiji sve što vam je sumnjivo. Svi moramo biti oči i uši za našu policiju i službe sigurnosti kako bi pomogli da je London zaštićen”, poručio je Khan.

U bolničkom pritvoru

Za napad je osumnjičen 19-godišnji mladić koji je uhićen na Russell Sqareu gdje se dogodio napad.

Hitna pomoć je na mjestu događaja utvrdila smrt žene u 60-im godinama. Ozlijeđene su još dvije žene i trojica muškaraca, ali nije poznato u kakvom su stanju, prenosi AFP.

Uhićeni mladić je trenutno u bolničkom pritvoru.

Londonska policija ranije je izvijestila da će po gradu rasporediti dodatnih 600 naoružanih policajaca radi zaštite od mogućih terorističkih napada.

Većina policajaca u Londonu ne nosi oružje, a dodatne snage bit će vidljive i pokrivat će cijeli grad, pješice i u vozilima.

Izvor: Agencije