Video: Turska obilježava Dan pobjede

Širom Turske u utorak se obilježava nacionalni praznik Dan pobjede i Dan Turskih oružanih snaga, a tim povodom održavaju se prigodne manifestacije i skupovi.

Obilježavanje praznika počelo je intoniranjem nacionalne himne i polaganjem vijenaca ispred Spomenika Republike na istanbulskom trgu Taksim, prenosi Anadolija.

Vijence su položili predstavnici regionalnih i lokalnih vlasti Istanbula, Komande istanbulskog garnizona turske vojske i predstavnici političkih partija i nevladinih organizacija.

Centralni skup, uz prisustvo državnog, političkog i vojnog vrha Turske, upriličen je u kompleksu Anitkabir, mauzoleju osnivača moderne Republike Turske Mustafe Kemala Ataturka u Ankari.

Obilježavanju Dana pobjede i Dana oružanih snaga Turske u Anitkabiru prirustvovali su turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, predsjednik turskog Parlamenta Ismail Kahraman, premijer zemlje Binali Yildirim, predsjednik Ustavnog suda Zuhtu Arslan, načelnik Generalštaba turske vojske Hulusi Akar, čelnik opozicione Republikanske narodne partije Kemal Kilicdaroglu, predsjednik također opozicione Partije nacionalnog pokreta Devlet Bahceli te brojni visoki zvaničnici Turske.

Sličnim skupovima, vojnim paradama i drugim prigodnim manifestacijama Dan pobjede i Dan oružanih snaga Turske obilježava se i u Izmiru, Canakkaleu, Diyarbakiru, Adani, Hatayu, Kayseriju i u drugim gradovima širom Turske i Turske Republike Sjeverni Kipar.

U poruci povodom ovog praznika, predsjednik Erdogan naglasio je kako je volja naroda najveći oslonac sigurnosti, stabilnosti i prosperiteta Turske te je kazao da će Turska nastaviti odlučnu borbu protiv terorizma i svih terorističkih grupa kojima neće biti pružena prilika da uspiju u nakani da ugroze jedinstvo i bratstvo turske države i naroda.

Na današnji dan prije 94 godine turske snage, s osnivačem moderne Republike Turske Mustafom Kemalom Ataturkom na čelu, zabilježile su veliku pobjedu u Bici na Dumlupinaru, koja je bila posljednja u Tursko-grčkom ratu, vođenom od 1919. do 1922. godine.

Praznik Dan pobjede i Dan oružanih snaga u Turskoj se obilježava povodom sjećanja na tu bitku, nakon koje je proglašena moderna Republika Turska.

Izvor: Agencije