Krvavo ljeto u Chicagu

U američkom gradu Chicagu, svakog vikenda ovog ljeta broj mrtvih se povećava.

Samo od petka do nedjelje navečer, 67 stanovnika ‘Vjetrovitog grada’ je ranjeno, a 11 ubijeno.

Bio je to uobičajen ljetni vikend u Chicagu – deseci ranjenih, nekoliko ubijenih, ali, osim u nasilnom južnom i zapadnom dijelu grada, niko to nije ni primijetio.

U zapadnom dijelu petorica muškaraca ubila su 38-godišnjaka dok je parkirao automobil, ostavivši iza sebe lokvu krvi.

Nekoliko ulica dalje desilo se još jedno ubistvo, prizor dobro poznat svakom u Chicagu.

“Imam još dva sina od osam i devet godina. Više uopće ne žele izlaziti vani. Prije dvije sedmice došlo je do pucnjave dok smo stajali na trijemu moje prijateljice. Momak se pojavio i samo počeo pucati. Vidjeli smo ga. Bio je ispred kuće kad je zapucao“, ističe Aisha Jones, stanovnica Chicaga.

Ubistvo rodice Dwyanea Wadea

Od tada Aishina djeca ne žele izlaziti.

“U subotu, kratko nakon ponoći, policiji je prijavljena pucnjava ovdje u ulici Monroe, u zapadnom dijelu Chicaga. Kad su stigli, našli su 30-godišnjaka kojemu je pucano u glavu. Samo su mogli konstatirati smrt. Tu je bila i 18-godišnjakinja ranjena u nogu. Kasnije je u bolnicu stigao 28-godišnjak koji je izjavio kako je ranjen u istom incidentu. Šta se ovdje doista dogodilo? Vjerojatno nikad nećemo saznati. Tek svaki deseti ovakav slučaj bude riješen“, izvijestio je Al Jazeerin reporter John Hendren.

Jedan slučaj koji policija kaže da je riješila jeste ubistvo Nykee Aldridge, rodice zvijezde Chicago Bullsa Dwyanea Wadea, koje se dogodilo u petak.

Kako tvrde iz policije, ubila su je dok je gurala dječja kolica, dvojica braće puštena na uvjetnu slobodu.

Gađali su muškarca koji se nalazio pored nje.

“Ova tragedija nije vrijedna pažnje samo zato što gospođica Aldridge ima slavnog člana porodice, nego zato što dvojici počinitelja nije bilo bitno u koga su pucali, čiji su život oduzeli i kakve će posljedice snositi. U Chicagu je svakog sata ove godine pronađen komad ilegalnog oružja. Svakog sata. To je više nego u Los Angelesu i New Yorku zajedno. A razlog nije to što je naša policija bolja od njihove“, tvrdi Eddie Johnson, načelnik policije Chicaga.

U jednoj od gradskih bolnica kažu da svakog ljeta svjedoče krvoproliću.

“Na prosječan radni dan u godini, primit ćemo 20-ak pacijenata. Vikendom, od petka do nedjelje, taj broj će se udvostručiti. A tokom ljetnih mjeseci, bit će još veći. Ova godina je bila naročito loša. Brojke su bile za čak 40 posto veće od godišnjeg prosjeka“, kaže šef traumatologije bolnice okruga Stroger-Cook Faran Bokhari.

Nasilje postalo norma

Ipak, protekli vikend bio je znatno mirniji od onog kad je obilježen Dan nezavisnosti, 4. jula, tokom kojeg je ubijeno više od 60 osoba.

“To je tipično za Chicago, jer je nasilje postalo norma. Mnogi u ovom gradu očekuju nasilje i to je naša žalosna stvarnost. Pucnjave će se nastaviti, jer niko ne može spriječiti nešto što i ne zna da će se desiti“, tvrdi aktivista Tio Hardiman.

Policija možda ne zna ko će povući obarač i ko će se naći ispred cijevi, ali mogu pouzdano predvidjeti da će i idućeg vikenda biti pucnjave u zapadnom i južnom dijelu Chicaga.

Izvor: Al Jazeera