Skandal u ruskoj mornarici: Beskorisni ratni brodovi

Jedan ruski političar za Al Jazeeru je izjavio da, zbog korupcionog skandala, dio ruske Baltičke flote ima neispravan sistem protivzračne odbrane. Također, rusko Ministarstvo odbrane obustavilo je testiranja projektila, koje koristi mornarica.

Ovo je rezultat najveće čistke u ruskoj vojsci od doba Staljina koja je sprovedena u Kalinjingradu, ruskoj enklavi smještenoj između dvije članice NATO-a, Poljske i Litvanije.

Na obilježavanju Dana mornarice 2015. godine ruski predsjednik Vladimir Putin, govoreći pred mornarima Baltičke flote, hvalio je hrabrost svojih trupa i talent brodograditelja.

Ove godine nema ni predsjedničke posjete, ni toplih riječi. Iza manevara vlada ledeni šok.

Prošlog mjeseca, otpušteno je 50 oficira, uključujući zapovjednika flote, njegovog zamjenika, te svih oficira na visokim i srednjim pozicijama.

Državna tajna

Ali, konkretni razlog tog čina ostaje državna tajna. Optužbe se čuju na sve strane.

„Ovakve čistke u ruskoj vojsci nije bilo od Staljinovog doba. Među razlozima bi mogli biti neposlušnost i nesposobnost, ali glavne optužbe vezane su za korupciju“, javlja novinar Al Jazeere Andrew Simmons.

Sumnja se da se godinama velike količine goriva kradu iz brodskih rezervoara.

Borci protiv korupcije kažu da oficiri mornarice uzimaju mito i da su umiješani u ilegalnu trgovinu ćilibarom. Optuženi su i brojni državni službenici, kaže Ilija Šumanov iz Transparency Internationala.

„Mislim da bi državni službenici na svim nivoima mogli biti umiješani u korupciju vezanu za vađenje i trgovinu ćilibarom“, dodaje.

Najveći skandali se vežu za najnovije modele ruskih ratnih brodova. Sumnja se da su novi sistemi protivzračne odbrane potpuno beskorisni.

Krivotvoreni testovi

Zapovjednici flote navodno su duže od pet godina krivotvorili rezultate testiranja efikasnosti sistema.

Zastupnik u Regionalnom vijeću Igor Rudnikov kaže da otkriveni skandal otkriva pravo stanje u kojem se nalaze Oružane snage.

„Njihovo oružje je zastarjelo, a novo – lošeg kvaliteta. Ogromni budžeti koji su im dodijeljeni su nestali ili, da se jednostavno izrazim, ukradeni“, dodaje.

Igor Rudnikov smatra da su se visokorangirani oficiri plašili da kažu istinu zbog oligarha s dobrim vezama. Kaže da su razvili posao trgovine oružjem te da svjesno proizvode sisteme s greškom uz veliki profit.

Skandal bi mogao narušiti reputaciju Rusije, koja redovno ističe da NATO predstavlja prijetnju njenim zapadnim granicama.

Ali, naravno, sve je obavijeno velom tajne i niko ne zna kakve su naredbe mogli dobiti novi zapovjednici Baltičke flote.

Izvor: Al Jazeera