Bildt: Evropo, podrži Erdogana

Francuska odluka može srušiti višedesetljetni strateški pristup Evropske unije ka Balkanu, smatra Carl Bildt (EPA)

Bivši švedski premijer Carl Bildt kritizirao je Europu zbog odnosa prema Turskoj poslije neuspjelog pokušaja puča u toj državi, pozivajući Bruxelles da podrži turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana.

“Spava li Bruxelles ili samo ne zna? Pitanje je koje se postavlja pošto su europski lideri bojažljivo odgovorili na pokušaj vojnog udara u Turskoj 15. srpnja”, zapitao je Bildt u autorskom tekstu za portal Politico.

Upozorio je kako bi “uspješan udar u Turskoj vjerojatno odveo tu državu u građanski rat čije bi posljedice bile nesagledive, a milijuni Turaka bi se pridružili milijunima sirijskih izbjeglica, pa bi se EU suočavala s izbjegličkom katastrofom još gorom od one 2015. godine”.

Prema njegovim riječima, “EU nikad nije vidjela ozbiljan vojni udar u nekoj svojoj članici ili kandidatu, a u noći pokušaja puča trebalo joj je vremena da ga osudi”.

“I nije bilo nagovještaja da će neki visoki dužnosnik EU-a odletjeti u Tursku kako bi podržao zemlju kandidatkinju koja se suočava s najozbiljnijom prijetnjom po svoj ustavni poredak”, dodaje Bildt.

Umjesto toga, nastavlja, europski lideri su “odmah počeli preispitivati akcije turskih dužnosnika da s vlasti uklone one elemente za koje vjeruju da su povezani s pokretom Fethullaha Gulena”.

‘Sastanak Putin – Erdogan sramota za EU’

“Sada će ruski predsjednik Vladimir Putin možda biti prvi lider koji će se sresti s Erdoganom poslije pokušaja puča, a ako se to dogodi bit će to sramota za Europu”, ukazao je Bildt.

Kada je Turska najavila odstupanje od Europske konvencije o ljudskim pravima, podsjeća dalje Bildt, lideri EU-a su glasno negodovali, zaboravljajući da je Francuska poslije terorističkih napada u Parizu uradila isto.

“Nema sumnje da je Turska imala pravo na to i zapravo morala poduzeti mjere da se zaštiti od snaga koje pokušavaju zbaciti njen ustavni poredak. EU bi bila u daleko boljoj poziciji danas da su njezini lideri odmah otišli u Tursku izraziti svoju užasnutost pučem, čestitati turskom narodu što ga je spriječio i razgovarati s predsjednikom, vladom, političkim liderima i drugima o tome kako kolektivno osigurati demokratski i europski put za Tursku”, napominje Bildt.

“Naravno, nema garancija da bi to spriječilo da Turska klizne u autoritarizam. No, Europa bi barem mogla pokušati stati u obranu svojih političkih ideala i demokratskih vrijednosti”, zaključno poručuje Bildt.

Izvor: Agencije