Turska: Danas otpušteno 2.800 sudija i tužilaca

Turska, Policija
Blizu 150.000 državnih službenika, vojnog osoblja i drugih je otpušteno ili suspendirano sa posla (EPA)

Turske vlasti otpustile su danas više od 2.800 sudija i tužilaca, što je najnovija epizoda otkaza pokrenutih poslije neuspjelog pokušaja vojnog udara 15. jula, objavio je CNN Turk.

U Turskoj je poslije pokušaja državnog udara, za koji zvanična Ankara optužuje imama Fethullaha Gulena, otpušteno ili suspendirano skoro 80.000 ljudi iz državne službe, sudstva i policije, prenosi Reuters.

Penzionirani pukovnici

Jučer je Vrhovno vojno vijeće Turske usvojilo odluku o kadroviranju pukovničkog vojnog osoblja koje će obavljati dužnosti u periodu od 30. augusta 2016. do 29. augusta naredne godine.

Na toj sjednici penzionirano je 586 pukovnika, i to 470 iz kopnenih, 45 iz zračnih snaga te 71 iz mornarice, a trajanje oficirske službe smanjeno je sa 31 na 28 godina. 

Turska vlada tvrdi da su Gulenovi pratioci godinama radili na tome da se infiltriraju u državne institucije u cilju svrgavanja vlasti.

Gulen, koji živi u američkoj saveznoj državi Pennsylvaniji od 1999. godine, negira optužbe zvanične Ankare i osudio je pokušaj puča.

Izvor: Agencije