Filipini: Neriješena brojna ubistva novinara

Filipini desetljećima spadaju među pet najgorih država svijeta za novinare. Većina slučajeva ubojstava novinara ostaje nerazriješena. Nade da će se naći politička volja za promjenu ima sve manje.

Život Mike Ortega prije pet godina okrenuo se naglavačke – njezin otac Gerry, radijski novinar, ubijen je na tržnici. Policija je ubojicu uhvatila istog jutra i potvrdila Mikin najveći strah – napadača je platio lokalni političar, koji nije bio zadovoljan Gerryjevim angažmanom. To nije prvi put da je neki političar na Filipinima povezan s ubojstvom novinara.

“Moga oca ubila je kultura nekažnjavanja. To što naručitelji ubojstava nikad ne snose odgovornost otvara prostor za nova ubojstva”, kaže Mika.

Sistem spor i korumpiran

Prema podacima Udruge novinara Filipina, gotovo 200 novinara ubijeno je od 1986. godine, kada je u ovoj državi zaživjela demokracija. Većina tih slučajeva nikad nije riješena, a svega nekoliko ih je završilo pred sudom. Nalogodavci izuzetno rijetko bivaju osuđeni.

“Ovi slučajevi ne mogu se održati pred sudom uglavnom zbog nedostatka svjedoka. Ljudi su većinom u strahu od moćnika. Nitko ih ne štiti, a pravni sustav ovdje je izuzetno spor i navodno korumpiran”, izvještava iz Manile reporterka Al Jazeere Marga Ortigas.

Udruga novinara godinama surađuje s policijom, nadajući se da će izboriti pravdu za mrtve kolege. No, kažu kako ni od odjela osnovanog posebno za tu namjenu nije od velike pomoći.

“Rješenje nije u osnivanju posebnog odjela, potrebna je politička volja da bi se ova ubojstva razriješila”, kaže Elizabeth Panel iz Udruge novinara.

Guverner naručio ubistvo?

Postoji zabrinutost da novi predsjednik Rodrigo Duterte tu volju nema. Naprotiv, on je izjavio kako su neki novinari “neodgovorni” te da “zaslužuju da budu ubijeni”.

“Još više zabrinjava to što sada, za razliku od ranije, postoje pozivi na prolijevanje krvi. Čini se kao da smo iz vida izgubili vrijednost života, čini se kao da je riječ o nečemu trivijalnom i nebitnom. Život je važan, a mi smo to zanemarili”, kaže kći ubijenog novinara.

Ipak, Mika se nada da bi slučaj njezinog oca to mogao promijeniti. Na temelju priznanja ubojce, bivši guverner provincije sada je u zatvoru i sudi mu se da je naručio ubojstvo Gerryja Ortege. Mika kaže da žrtva njezinog oca ne bi bila uzaludna ako bude proglašen krivim.

Izvor: Al Jazeera