Raskol među budistima zbog nasilja nad muslimanima

Sve je veći raskol između budističkih svećenika u Mijanmaru zbog vjerskog vođe koji je optužen za širenje rasne netrpeljivosti. Neki zvaničnici budističke zajednice okrenuli su leđa Ashinu Wirathuu, nakon što je optužen za podršku nasilju protiv muslimana.

Mandalay je vjerski centar gornjeg Mijanmara, ali ljepotu i mir njegovih hramova narušava manje skladna stvarnost.

U lokalnom budističkom manastiru živi jedan od najozloglašenijih stanovnika Mandalaya.

Ashin Wirathu je ultranacionalistički monah koji je proglašen teroristom zbog raspirivanja rasnih napetosti u toj multietničkoj zemlji. Već je bio osuđivan za poticanje na nasilje protiv muslimana u svojim propovijedima. Sada kampanju vodi putem društvenih medija, a nova vlada ga krivi za izazivanje nasilja nad Rohinjama, muslimanskom manjinom Mijanmara.

„Činjenica je da oni nisu iz naše zemlje. Oni su migranti i šire se tako što se razmnožavaju u našoj zemlji”, kazao je Wirathu.

Brojni sukobi su izbili između budističke većine i Rohinja, koje vide kao prijetnju budizmu. Prisiljeni da žive u kampovima, bez državljanstva i u siromaštvu, hiljade Rohinja su pokušale pobjeći iz zemlje. To je dovelo do regionalne humanitarne krize, koja još traje. Međunarodna zajednica je kritikovala vladu jer nije djelovala.

Ali oni nisu jedini koji prstom upiru na Wirathua.

Distanca od Wirathua

Vodeće budističke grupe u toj zemlji su se distancirale od nacionalističkog monaha, nazivajući ga manipulatorom i politikantom, što ukazuje na raskol između budističkih svećenika bez presedana.

„Mislim da Ashin Wirathu previše stavlja naglasak na zaštitu nacionalizama i religije, što je dovelo do nasilja. Zbog toga je zastranio”, rekao je monah Ashin Bakada.

Na ulicama Mandalaya građani pozivaju na mir.

“Mislim da oni koriste religiju kao sredstvo. Trebali bismo pokušati razumjeti”, smatra jedna stanovnica Mandalaya.

“Iako nisu iste vjere ili iste nacionalnosti kao i mi, možemo živjeti zajedno”, dodaje druga.

Ali, mladi monasi koje odgaja Wirathu uče drugačije lekcije. Ovdje je puno ljutnje i mržnje među ljudima koji tvrde da se bore za mir.

Izvor: Al Jazeera