Odobrena prva faza referenduma protiv Madura

Opozicija smatra Madura odgovornim za nestašicu hrane i sve haotičnije stanje u zemlji (EPA)

Nacionalna izborna komisija Venecuele (CNE) dala je odobrenje za organiziranje referenduma za opoziv predsjednika Nicolasa Madura.

Za referendum je prikupljeno gotovo dva miliona potpisa, od čega je CNE prihvatio 1,3 miliona, a najmanje 200.000 potpisnika je moralo krajem jula osobno potvrditi svoj potpis.

CNE je svojim odobrenjem potvrdio da je uspješno prikupljeno jedan posto potpisa u sve 24 države u Venecueli. Nakon provjere, koja je trajala mjesec dana, prihvaćeno je 399.412 potpisa, što je dvostruko više od traženog minimuma.

Iako su izborne vlasti odobrile novu fazu tog dugotrajnog procesa, ‘antičavisti’ (protivnici politike bivšeg predsjednika Huga Chaveza, na vlasti od 1999. do 2013. godine, koju zagovara Maduro) moraju savladati još nekoliko zapreka prije nego referendum ugleda svjetlo dana, pišu agencije.

Nestašica hrane

Naime, CNE još nije objavio datum iduće faze u kojoj treba prikupiti i potvrditi četiri miliona ili 20 posto potpisa kako bi se referendum napokon mogao raspisati.

Za smjenu Nicolasa Madura treba prikupiti više potpisa nego što je on osvojio glasova na predsjedničkim izborima 2013. (7,5 miliona).

Nakon parlamentarnih izbora održanih u decembru 2015. Venecuela ima socijalističkog predsjednika čiji mandat završava 2019. i parlament koji kontrolira koalicija desnog centra – MUD.

Opozicija do kraja 2016. želi provesti referendum za opoziv Madura kojeg smatra odgovornim za nestašicu hrane i sve haotičnije stanje u zemlji.

Iako posjeduje velike zalihe nafte, Venecuelu je teško pogodio pad cijene sirove nafte.

Izvor: Agencije