Erdogan: Zapad podržava terorizam i pučeve

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan, u vezi sa reakcijama na pokušaj državnog u Turskoj, izjavio je danas u Ankari kako Zapad, nažalost, podržava terorizam i stoji uz pučeve, javlja Anadolija.

“Pitam, da li Zapad ovdje podržava terorizam ili ne podržava? Je li je Zapad uz demokratiju ili je uz pučeve i terorizam? Nažalost, Zapad pruža podršku terorizmu i stoji uz pučeve. Njih duša ne boli kao nas, a nas duša boli”, rekao je Erdogan.

Turski predsjednik je ukazao i na važnost efikasne borbe protiv terorizma.

“Ako negdje postoji terorizam, moramo se boriti protiv njega bez oklijevanja. Ako međunarodna zajednica ne može zauzeti zajednički stav protiv terorizma i pučeva, onda oprostite, ali jednog dana će se vratiti poput bumeranga i pogoditi i te zemlje”, rekao je Erdogan.

Udar planiran izvan turskih granica

Predsjednik Turske je kazao da je plan za pokušaj državnog udara pravljen izvan granica Turske.

“Taj događaj nije planiran i osmišljan samo unutar zemlje. Ja govorim otvoreno, za taj događaj, pokušaj državnog udara je scenarij napisan izvan zemlje, ali s domaćim akterima”, rekao je Erdogan.

Erdogan je istakao kako još ima dosta posla za uraditi, ali da zemlja nakon pokušaja državnog udara ulazi u proces normalizacije.

“Nismo još završili posao, ali ulazimo u proces normalizacije. Pokušaj državnog udara 15. jula je najkrvaviji, najotvoreniji i najpodliji primjer oružanih napada”, rekao je on,

“Kao i u našoj borbi protiv drugih terorističkih organizacija, uz veliko žaljenje moram istaći da tokom i nakon pokušaja državnog udara nismo dobili podršku koju smo očekivali od naših prijatelja. Da biste se u to uvjerili, dovoljno je do pogledate samo reakcije tokom i nakon pokušaja državnog udara”, zaključio je turski predsjednik.

Izvor: Agencije