Turska: Ili bezvizni režim ili propada dogovor o migrantima

Cavusoglu: Jasno je kako također moramo sarađivati sa drugim partnerima oko prodaje i kupovine oružja i oružanih sistema (AP)

Europska unija treba u oktobru odobriti bezvizno putovanje turskim državljanima ili će ova država odustati od dogovora o izbjeglicama i migrantima po kojem Turska blokira protok ilegalnih migranata u EU, kazao je turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu za njemački Bild.

Na pitanje da li će stotine hiljada izbjeglica u Turskoj krenuti ka Europi ukoliko EU ne odobri bezvizni režim sa Turskom od oktobra, Cavusoglu je za današnji Bild kazao:

„Ne želim govoriti o najgorem scenariju, razgovori sa EU se nastavljaju, ali je jasno kako svi trebamo koristiti istovremeno sve dogovore ili ih staviti po strani.“

Proces readmisije između EU i Turske stupio je na snagu oktobra 2014. godine i on omogućava povratak nedokumentiranih, ilegalnih izbjeglica koji uđu u Europu preko Turske i obratno.

Puna implementacija ovog sporazuma također je potrebna kako bi se proveo proces vizne liberalizacije za Tursku.

Razgovori o putovanjima bez viza za skoro 80 miliona Turaka su zastali kada je EU zatražila od Turske da upotpuni pet preostalih zadataka, od početna 72, uključujući jedan koji se odnosi na terorizam.

Saradnja izvan NATO-a

Cavusoglu je također kazao kako Turska treba odbrambenu saradnju sa državama izvan NATO-a jer neki partneri sa Zapada ne žele prodati njegovoj državi opremu ili proslijediti neke informacije.

Istakao je kako je Turska „jedna od najvećih pristalica NATO-a“, te odbacio spekulacije kako bi njegova država mogla napustiti ovu Alijansu, kazavši kako tu ideju iznose „protivturski krugovi, a ne mi“.

„Jasno je kako također moramo sarađivati sa drugim partnerima oko prodaje i kupovine oružja i oružanih sistema. To je zato jer neki partneri NATO-a, na primjer, ne žele nam prodati sisteme za zračnu odbranu ili sa nama razmijeniti informacije.“

Izvor: Agencije