NATO: Rusija će iskoristiti ranjivost na Balkanu

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg poručio je u subotu, drugog dana summita u Varšavi, da su se lideri Saveza usuglasili da održe jedinstvenu politiku odvraćanja i dijaloga s Rusijom.

“Glavna poruka…glasi da je Savez ujedinjen i da nastupamo zajedno”, rekao je Stoltenberg na pitanje o razgovorima koje su lideri 28 država članica NATO-a imali o Rusiji na kraju prvog dana summita, prenosi Tanjug agenciju AFP.

Stoltenberg je izrazio zadovoljstvo što vidi koliko je snažna ta poruka u NATO i koliko lideri Saveza jedinstveno stoje iza te poruke.

“Jedinstvena poruka s večere jest da su naši odnosi zasnovani na obrani i dijalogu”, istaknuo je on.

Upitan slaže lise s komentarima koje je upetak iznio francuski predsjednik Francois Hollande da Rusija nije prijetnja već partner, Stoltenberg je odgovorio da se NATO sada nalazi u potpuno novoj situaciji.

Stoltenberg: Rusija i NATO nisu u situaciji ‘hladnog rata’

“Ne vidimo nijednu trenutačnu prijetnju protiv bilo koje saveznice NATO-a”, rekao je Stoltenberg, dodavši da Rusija nije strateški partner Saveza budući da nisu u strateškim odnosima, iako ih je NATO pokušao razviti, ali da Rusija i NATO nisu ni u situaciji ‘hladnog rata’.

“Mi smo u jednoj novoj situaciji koja je drugačija od svega što smo dosad iskusili”, zaključio je Stoltenberg.

Glavni tajnik NATO-a pozvao je Rusiju da prekine “političku, vojnu i financijsku potporu separatistima” koji se na istoku Ukrajine bore protiv vlade u Kijevu. 

Ocijenio je da Ukrajina dobro napreduje u primjeni reformi za usklađivanje sa standardima NATO-a, ali je dodao i da članstvo te zemlje u Savezu zasad nije u planu.

Rusija se protivi širenju NATO-a prema istoku i jasno je dala do znanja da bi članstvo Ukrajine u tom bloku smatrala golemom prijetnjom po svoju sigurnost, na koju ne bi mogla ne reagirati, podsjeća agencija AFP.

“Tema članstva trenutačno nije na dnevnom redu. Fokus je sada na tome kako da Ukrajina ispuni standarde NATO-a”, rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare s ukrajinskim predsednikom Petrom Porošenkom nakon summita.

Lideri NATO-a su tijekom večere prvog dana summita u Varšavi razgovarali o Zapadnom Balkanu i neovisnim državama koje su nekada bile u sastavu bivše Jugoslavije, kao što je Makedonija, javlja u subotu AP.

Tijekom sinoćnje večere, lideri Sjeveroatlanskog saveza iznijeli su “mračne ocjene” o geopolitičkim namjerama Rusije, složivši se da će Moskva “vjerojatno iskoristiti bilo kakvu ranjivost” na Zapadnom Balkanu, u Moldaviji i Ukrajini, rekao je neimenovani dužnosnik NATO-a, kako prenosi Tanjug.

Razgovori o Zapadnom Balkanu i zemljama bivše Jugoslavije

Američki predsjednik Barack Obama i drugi lideri Saveza su se tijekom razgovora u petak navečer usuglasili da je potrebno održati “čvrst i jedinstven stav” o Rusiji i da Moskva mora ispuniti svoje obveze u skladu sa sporazumima iz Minska u cilju prestanka borbi na istoku Ukrajine, rekao je isti dužnosnik.

Lideri NATO-a su se tijekom večere posebno fokusirali na Zapadni Balkan i zemlje bivše Jugoslavije, navodi američka agencija.

Čelnici su dogovorili i da pruže pojačanu vojnu podršku zemljama Bliskog istoka i Severne Afrike koje su na meti pobunjenika.

NATO radi na uspostavljanju obavještajnog centra u Tunisu, bitnom za regrutiranje boraca ISIL-a, a uskoro će početi i pružati podršku specijalnim operativnim snagama Tunisa, navodi AP.

Glavni tajnik NATO-a je kazao da će Savez početi misiju obučavanja iračkih oružanih snaga u Iraku, koji je nazvao ključnom zemljom u borbi protiv skupine Islamska država Irak i Levant (ISIL).

Stoltenberg je rekao da su se Obama i lideri preostalih 27 zemalja NATO-a također u principu dogovorili da izviđački zakoplovi NATO-a daju izravnu podršku koaliciji na čelu sa SAD-om, koja se bori protiv ISIL-a u Siriji i Iraku.

Lideri su se također dogovorili da pokrenu novu pomorsku misiju na Mediteranu.

Čelnici NATO-a potvrdili su u subotu i da će ostati u misiji potpore miru u Afganistanu i nakon 2016. godine.

Uloga te misije je obučavati, trenirati i savjetovati afganistanske sigurnosne snage, uključujući policiju, zračne snage i snage za specijalne operacije.

NATO saveznici su obećali SAD-u da će davati blizu milijardu dolara godišnje u iduće tri godine za financiranje afganistanske vojske, objavio je Stoltenberg.

Stoltenberg je naveo da su sredstva potrebna za NATO misiju obuke afganistanskih oružanih snaga, koja će 2017. biti nastavljena uz prisustvo 12.000 vojnika NATO-a i SAD-a.

Lideri Saveza su se u petak dogovorili da razmjeste multinacionalne snage na Baltiku i u Poljskoj kako bi odvratili bilo kakvu potencijalnu rusku agresiju.

Također su naložili svojim izaslanicima da objasne ove mjere Moskvi idućeg tjedna, priopćio je glavni tajnik Saveza Jens Stoltenberg.

Glavni tajnik NATO-a izjavio je u subotu da će idući summit Saveza biti održan 2017. godine u njegovom sjedištu u Briselu, čija je obnova u tijeku, a bit će spreman do iduće godine, prenijela je agencija AP.

Izvor: Agencije