Ubica iz Dallasa je bio vojnik prvog reda

Vojska Sjedinjenih Američkih Država objavila je da je Micah Xavier Johnson , koji je identifikovan kao snajperista koji je u Dallasu ubio pet policajaca, služio kao vojnik prve klase američke vojne rezerve i da je bio angažovan u Afganistanu od novembra 2013. do jula 2014. godine.

U saopštenju vojske se navodi da je on bio u vojsci od marta 2009. do aprila 2015. godine i da je bio specijalista za stolarske i zidarske poslove u inžinjerskoj brigadi sa bazom u Teksasu.

Johnson je nosilac čina Vojnika prve klase od maja 2010. godine, prenosi Reuters.

Ranije je saopćeno da on nije pripadao nijednoj grupi.

Živio u predgrađu Dallasa

Američki državna tužiteljica Loretta Lynch je pozvala Amerikance da ne dozvole da događaji koji su prethodne sedmice izazvali rasne podjele, postanu uobičajeni i apelirala na miran pristup rješavanju problema podjela, prenosi Reuters.

Muškarac je identificiran kao 25-godišnji Micah Xavier Johnson , objavili su prethodno američki mediji, a prenio AFP.

Američki mediji su prenijeli da je on živio u predgrađu Dallasa.

Američki predsjednik Barack Obama osudio je ubistvo policajaca u Dallasu i rekao da je Amerika užasnuta i da za te napade ne može biti nikakvog opravdanja.

“To je bio opak, proračunat i neobjašnjiv napad na pripradnike reda”, rekao je Obama na konferenciji za novinare na samitu NATO-a u Varšavi, dodajući da je više osumnjičenih učestvovalo u napadu na policajce, prenose agencije.


Snimak pucnjave i ubistva policajaca – kliknite da pogledate video

Obama je obećao i da će pravda biti zadovoljena i pozvao Amerikance da izraze zahvalnost onima koji rade u organima reda.

Ubistva na protestima

Najmanje pet policajaca ubijeno je iz snajpera u Dallasu u američkoj državi Texas, u trenutku kada su se u četvrtak navečer centru grada održavali protesti zbog stradanja dvojice Afroamerikanaca tokom policijskih intervencija u Minnesoti u Lousiani, javio je Odjel policije u Dallasu na svom Twitter nalogu.

https://twitter.com/WhoAteMyPizza/status/751234410918219776

Nešto ranije, šef dalaske policije David Brown je izjavio da je iz dva snajpera pogođeno 11 policajaca, od kojih su tri ubijena, prenio je Rueters.

Dodao je da su dva policajca hospitalizirana, a jedan se nalazi u kritičnom stanju.

Preminuo jedan od osumnjičenih

Kako prenosi Reuters, policija je saopćila da je uhapsila jednu osobu osumnjičenu da je bila uključena u pucnjavu, te da njen tim pretražuje sumnjivi paket pronađen u blizini.

Druga osoba se sama predala, dodaje policija. 

Treći osumnjičeni za napad preminuo je od rana koje je sam sebi nanio tokom okršaja sa snagama reda, prenijeli su američki mediji.

Za tog osumnjičenog, David Brown je ranije rekao da “je policija pregovarala sa jednim osumnjičenim koji nije bio baš spreman za saradnju. Osumnjičeni s kojim smo pregovarali… rekao nam je da kraj dolazi i da će nas ubiti još više, misleći na policiju, te da se u garaži i centru grada nalaze još tri bombe”, rekao je Brown, dodajući da je još troje ljudi u pritvoru, uključujući jednu ženu. 

Policija je nakon detaljne pretrage područja u centru grada, saopćila da nije pronašla nikakav eksploziv.

Snimak ubistva

Zvaničnici su naveli da su pogođena i četiri saobraćajna policajca, ali da njihovo stanje za sada nije poznato.

Protesti su uslijedili, nakon što je u srijedu navečer na Facebooku emitiran snimak koji je postavila
korisnica Lavish Reynolds, a koji navodno pokazuje kako policija ubija njenog momka, za kojeg je policija rekla da se zove Philando Castile.

Snimak se brzo podijelio na društvenim mrežama, a mnogi korisnici su iskazali bijes da je do ubistva došlo dan nakon što je bijeli policajac u Louisiani ubio crnca Altona Sterlinga.

Dvoje kandidata za američke predsjedničke izbore Hillary Clinton i Donald Trump su otkazali skupove u sklopu izbornih kampanja nakon tragedije u Dallasu.

“To je napad na našu zemlju”, izjavio je Donald Trump u saopćenju.

“Oplakujem policajce ubijene na svetoj dužnosti zaštite mirnih protesta”, napisala je Hillary Clinton na društvenoj mreži Twitter.

Clinton je trebala otputovati u Pennsylvaniju sa zamjenikom predsjednika Joeom Bidenom.

“Nakon tragičnih događaja u Dallasu, skup sa zamjenikom predsjednika Bidenom je odgođen”, objavila je njena ekipa koja vodi kampanju.

Ekipa Donalda Trumpa također je najavila otkazivanje njegova puta u Miami, nakon tragičnih događaja u Dallasu.

Izvor: Al Jazeera i agencije