Video: Objavljen snimak ubistva Afroamerikanca

https://twitter.com/MACE_Latest/status/750592940825862144

Video koji prikazuju kako policajci ubijaju Afroamerikanca Altona Sterlinga izazvao je bijes širom Sjedinjenih Država i proteste u glavnom gradu Louisiane. 

Sterling je upucan u utorak, dok su ga policajci držali na podu. Oni su rekli da su primili anonimni poziv muškarca iz prodavnice koji je rekao da mu čovjek koji prodaje CD-ove prijeti pištoljem. 

Vlasnik prodavnice Abdul Muflahi kazao je za lokalne medije da je jedan policajac onesposobio Sterlinga elektro-šokerom dok ga je drugi oborio prije nego što je upucan “četiri do šest puta”. 

Muflahi je dodao da Sterling u to vrijeme nije držao pištolj u ruci, ali da je vidio da su policajci uklonili pištolj iz njegovog džepa nakon što je upucan. 

Ovaj 37-godišnjak je preminuo prije nego što je došla hitna pomoć. 

Demonstranti su izašli na ulice Baton Rougea uzvikujući razne parole protiv policije i rasizma. 

Izvor: Agencije

 


Povezane

Gradonačelnik Chicaga pozvao je na smirivanje situacije nakon dvije noći protesta protiv policije u tom gradu.Policija je nakon 13 mjeseci objavila snimke ubistva afroameričkog tinejdžera.Američki predsjednik Barack Obama rekao je kako je uznemirujući snimak, na kojem policajac bijelac sa 16 metaka ubija mladića.

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO