Muslimanske zemlje pozvale na jedinstvo nakon napada

Muslimanske zemlje oštro su osudile samoubilački napad počinjen u ponedjeljak navečer blizu drugoga najsvetijeg mjesta islama, Poslanikove džamije u Medini, gdje je zabranjena svaka vrsta nasilja.

Napad u kojem su ubijena četvorica čuvara, jedan je od tri koji su u ponedjeljak pogodili Saudijsku Arabiju.

Prije napada u Medini, dvije eksplozije potresle su grad Qatif u istočnom dijelu Saudijske Arabije, gdje žive mnogi pripadnici šiitske manjine, prenosi Hina.

Odgovornost za napade još nije niko preuzeo, no način na koji su izvedeni podsjeća na akcije pripadnika grupe Islamska država Irak i Levant, koji su u Saudijskoj Arabiji izveli brojne samoubilačke napade.

Napad je izazvao opće ogorčenje sunitskih i šiitskih predstavnika, čak i u Iranu, regionalnom protivniku Saudijske Arabije.

Najuglednija ustanova muslimana sunita Al Azhar sa sjedištem u Kairu oštro je osudila barbarski čin, podsjetivši na “svetost dva mjesta, osobito Poslanikove džamije”.

Predsjednik Indonezije Joko Widodo je rekao da “terorizam ne može biti opravdan” te pozvao javnost da ostane mirna, ali na oprezu. 

Odbor saudijskih ulema, najviše vjersko tijelo u kraljevini, odgovorne za napade nazvalo je “otpadnicima koji su oskrnavili sve što je sveto”.

Predsjednik Savjetodavnog vijeća Abdullah al Sheikh istakao je da “taj prezira vrijedan zločin ne može počiniti osoba koja u sebi ima i najmanje vjere”.

Katarski ministar vanjskih poslova Mohammed bin Jassim Al-Thani je rekao kako je krvoproliće u ime vjere neprihvatljivo te iskazao podršku Dohe obližnjoj Saudijskoj Arabiji nakon eksplozija. 

Malezijski premijer Najib Razak je kazao da je šokiran vijestima o napadima u tri grada u Saudijskoj Arabiji. Posebno je osudio napad u blizini Poslanikove džamije i naglasio da to nisu činovi islama. 

Iranske vlasti oštro su osudile “terorizam u svim oblicima i posvuda u svijetu” te pozvale “na međunarodno i regionalno jedinstvo protiv te pojave”, kazao je glasnogovornik iranskog Ministarstva vanjskih poslova Bahram Ghasemi.

Šef iranske diplomatije Mohammad Javad Zarif rekao je da “više nema crvene linije za teroriste” i da će “i šiiti i suniti i dalje biti žrtve ako se ne ujedine”.

Turski ministar vanjskih poslova Melvut Cavusoglu je oštro osudio napade te uputio saučešće. 

Izvor: Al Jazeera i agencije