Belfast, grad siromašne djece

Nova premijerka Velika Britanije Theresa May je poručila da se želi uhvatiti ukoštac sa sve većom nepravdom koju izaziva nejednakost. Prema najnovijim podacima, broj djece koja žive u siromaštvu porastao je za 200.000 u proteklih godinu dana i sada iznosi gotovo 3.900.000, a gotovo milion roditelja ne može priuštiti redovne obroke svojoj djeci.

Reporter Al Jazeere Barnaby Phillips izvještava iz Sjeverne Irske, koja je jedan od najsiromašnijih dijelova Ujedinjenog Kraljevstva.

Za mnoge samohrane majke poput Sandile, pomoć je teško primati, ali ona je izbjeglica. Nema posao i ovo je jedini način da prehrani svojih troje djece tokom raspusta.

“Nastojim im pokazati kako se teško živi. Ne želim da i oni prolaze ono što sam ja prošla. Svojski se trudim”, kaže Sandile Zawula.

Fenomen siromašne klase

Mnoga od te djece, uključujući Sandilinu, dolaze iz imigrantskih porodica. Ali, prodavnica za socijalno ugrožene u blizini centra pokazuje u punoj mjeri siromaštvo u Sjevernoj Irskoj. Tu se snabdijevaju hiljade ljudi, a polovina su djeca.

“Mislim da djeca u potpunosti ne shvataju da žive u siromašnim porodicama dok ne pođu u školu. Kada shvate da ne mogu imati brendiranu odjeću, tada se počinju stidjeti”, objašnjava Brian Agnew iz gradske crkve u Lisburnu.

Prema novim podacima, više od 120.000 djece u Sjevernoj Irskoj živi u siromaštvu. Njihovi roditelji sve se teže nose sa svakodnevnicom.

U gradu poput Belfasta postoji očigledna povezanost između nezaposlenosti i dječijeg siromaštva. Ali, najsiromašnija djeca u Velikoj Britaniji žive u porodicama u kojima barem jedan roditelj radi. Problem predstavljaju niske plate i slabe beneficije. Velika Britanija se sve više navikava na fenomen siromašne radne klase.

Više u videosnimku…

Izvor: Al Jazeera


Povezane

Svako peto dijete u Sjedinjenim Američkim Državama živi u siromaštvu, pokazuju zvanični podaci. Istovremeno, u novom izvještaju UNICEF-a navodi se da je SAD država sa jednim od najdubljih jazova između siromašnih i bogatih u razvijenom svijetu. Priča Johna Hendrena iz Chicaga.

Iz UN-a napominju da borba protiv siromaštva donosi rezultate, ali sudeći prema pokazateljima još su daleko od svojih milenijskih ciljeva.

22 Nov 2015
Više iz rubrike Svijet
POPULARNO