Video: Pritvoreni generali i admirali na ispitivanju u policiji

Turske sigurnosne snage nastavljaju hapšenja i racije širom zemlje, a objavljen je i video u kojem se vidi kako privedeni generali i oficiri govore svoja imena i činove u policijskoj stanici u Ankari prije ispitivanja, prenosi državna agencija Anadolija.

Uz pojačane mjere sigurnosti, turska policija je u pritvor u zgradi pravosuđa u Ankari prebacila 27 generala i admirala vojske, koji su prethodno privedeni u okviru istrage o neuspjelom pokušaju državnog udara.

Tužilaštvo u Ankari je izdalo naloge za hapšenje i odredilo mjere pritvora za 27 osumnjičenih generala i admirala turske vojske.

Grupa osumnjičenih generala i admirala, među kojima je i bivši komandant Zračnih snaga turske vojske Akin Ozturk, u ponedjeljak ujutro su, u pratnji specijalnih policijskih snaga, prebačeni iz policije u pritvor u zgradi pravosuđa.

Pritvoreni generali i admirali će u nastavku istrage biti izvedeni pred tužioce Odjela za istrage o krivičnim djelima kršenja ustavnog poretka.

Turske snage sigurnosti pokrenule su operaciju u Vazduhoplovnoj akademiji u Istanbulu, nakon neuspjelog vojnog udara.

Prema izvještajima, antiterorističe jedince upale su u akademiju, piše Daily Sabah.

Istovremeno su vlasti Saudijske Arabije privele turskog vojnog atašea Mikaila Gullua, na zahtjev turskih vlasti, u nedjelju i on bi uskoro mogao biti izručen, objavila je novinska agencija Anadolija u ponedjeljak.

Kako se navodi, Gullu je priveden nakon što je napustio Kuvajt i čekao na aerodromu u saudijskom gradu Dammam let za Amsterdam, nakon neuspješnog vojnog udara u Turskoj.

Izvori Anadolije navode kako je Gullu, da je udar bio uspješan, trebao biti imenovan predsjednikom Korporacije za mehaničku i hemijsku industriju.

Saudijske vlasti trenutno rade na izručenju ovog atašea Turskoj.

Turske snage sigurnosti provode pojačane mjere sigurnosti na istanbulskim aerodromima Ataturk i Sabiha Gokcan kako bi spriječili osumnjičene za pokušaj državnog udara da napuste zemlju, javlja Anadolija.

Na međunarodnom terminalu najvećeg istanbulskog aerodroma Ataturk nadležne službe vrše detaljnu kontrolu svih turskih državljana koji imaju zelene i sive pasoše.

Masovna hapšenja

Turske vlasti otpustile su 8.000 policajaca širom zemlje, uključujući Istanbul i Ankaru, tvrdeći da su povezani s vojnim udarom izvedenim u noći između petka i subote, izjavio je u ponedjeljak za Reuters neimenovani visoki sigurnosni zvaničnik.

Najmanje 6.000 osoba je pritvoreno širom države u vezi s neuspješnim udarom, a očekuje se još pritvaranja, kazao je ministar pravde Bekir Bozdag u nedjelju.

Među pritvorenima je i general Bekir Ercan Van, komandant zračne baze Incirlik, iz koje polijeću američki avioni koji izvode zračne udare na ciljeve oružane grupe Islamska država Irak i Levant u Siriji i Iraku, kazao je zvaničnik za agenciju Reuters.

U pokušaju vojnog udara poginulo je više od 290 osoba, dok je 1.440 ranjeno.

Vlada za pokušaj državnog udara krivi strukturu koju naziva paralelnom državom, na čijem je čelu Fetullah Gulen, koji živi u samovoljnom egzilu u SAD-u, podsjećaju agencije.

Izvor: Agencije