Francuska aktivirala ‘bijeli plan’ nakon napada

Gradonačelnik Nice Christian Estrosi kaže da je ovo najveća katastrofa koja je pogodila tu regiju u modernoj historiji (EPA)

Francuska vlada aktivirala je takozvani Bijeli plan, koji na javnim mjestima označava stepen opasnosti od prijetnje, bilo terorističke ili prirodne, nakon napada u kojem je u Nici ubijeno najmanje 77 ljudi, a više od 100 povrijeđeno. 

Bolnice su u stanju pripravnosti kako bi primile veliki broj žrtava, dok su na ulicama Nice raspoređene naoružane vojne snage. 

Francuski predsjednik Francois Hollande održava hitni sastanak s drugim zvaničnicima u kriznom centru Ministarstva unutrašnjih poslova, nakon što je kamion uletio među mnoštvo ljudi koji su gledali vatromet povodom proslave 14. jula, francuskog nacionalnog praznika, na promenadi u centru Nice.

Francuski muslimani osudili napad

Gradonačelnik Nice Christian Estrosi na vanrednoj konferenciji za medije rekao je da je ovo najveća katastrofa koja je pogodila tu regiju u modernoj historiji. 

“Moramo mobilizirati sve naše službe, psihologe, volontere koji su trenirani da pomažu ljudima. Radit ćemo s imamima, rabinima, svećenicima, koji će nam se također pridružiti da pomognemo žrtvama i porodicama koje pate i vjerovatno nikada nećemo moži izliječiti njihove rane… Želim zahvaliti ljudima koji su pomogli prolaznicima i onima koji su nam noćas pokazali da još postoji solidarnost na ovom svijetu”, rekao je Estrosi.

Dodao je da je “visoki zvaničnik policijskih snaga” ubijen u napadu.

Francusko vijeće muslimana osudilo je napad te navelo da je “Francuska opet pogođena terorističkim napadom… na našu zemlju na isti dan kada je njen nacionalni praznik kojim se slavi sloboda i jednakost”. 

Vijeće je pozvalo francuske muslimane da u petak mole za žrtve napada. 

Obama ponudio pomoć

Administracija američkog predsjednika Baracka Obame izdala je saopćenje u kojem osuđuje “ono što se čini kao strašan teroristički napad”.  

“Uputio sam svoj tim da bude u direktnim kontaktima s francuskim zvaničnicima i ponudili smo bilo koju vrstu pomoći koja će im trebati da istraže ovaj napad i izvedu odgovorne pred lice pravde”, navodi se u saopćenju objavljenom na Twitteru.

Lokalne vlasti saopćile su da smatraju incident napadom i tražile od mještana da ne izlaze iz kuća.

Kako je navedeno, vozač kamiona je vozio dva kilometra među okupljenim ljudima na promenadi, nakon čega ga je policija ubila. 

Kanadski premijer Justin Trudeau objavio je na Twitteru da su “Kanađani šokirani napadom”.

Izvor: Agencije