Građani masovno napuštaju Venecuelu

Zbog ekonomskih i političkih problema s kojima se Venecuela suočava, brojni građani napuštaju tu zemlju. Odlaze u Sjedinjene Američke Države, Španjolsku i ostale zemlje Latinske Amerike. Stručnjaci upozoravaju na ozbiljne posljedice.

Igranje “kanaste” u klubu “Galego” ili domina na ulici običaji su koje su doseljenici iz Španjolske, Italije i Portugala donijeli sa sobom u Venecuelu. Ova je zemlja već nekoliko desetljeća magnet za imigrante i političke izbjeglice iz svih dijelova svijeta.

Ali, ne više. Daniela i Hector de Galindo pakiraju stvari, dok njihov sedmogodišnji sin Santiago pokazuje oproštajno pismo koje je dobio od prijatelja iz razreda. Ova obitelj odlazi u Čile, gdje ne znaju što ih čeka.

Kriminal, nestašice hrane i lijekova

“Odlazim jer se ovdje više ne može živjeti. Srce me boli. Nisam htjela ići van ni na školovanje. Ali, kriminal i ekonomska kriza su me prisilili da odem”, kaže novinarka Daniela.

“Želim da moja djeca odrastaju u miru. Ne želim biti milijunaš, samo želim sreću i mir za svoju obitelj”, dodaje Hector, inženjer komunikacija.

Prvi put u povijesti stanovnici Venecuele masovno napuštaju domovinu, što najbolje pokazuju nepregledni redovi ispred španjolskog konzulata.

“Samo prošle godine 19.000 građana Venecuele je odselilo u Španjolsku. Sada su treća po veličini doseljenička grupa u toj zemlji. Procjenjuje se da je približno dva milijuna građana napustilo Venecuelu u proteklih 15 godina, što je zapanjujuće za državu u kojoj nema oružanih sukoba”, javlja reporterka Al Jazeere Lucia Newman.

Osim kriminala, nestašice hrane i lijekova, stručnjaci upozoravaju i na atmosferu apatije, koja je na vrhuncu od kada je populistička Vlada došla na vlast prije 17 godina.

“Prvo su odlazili oni koji su ostali bez posla. Potom oni čije su privatne firme propale. Veliki je broj onih čija je budućnost uništena. Napuštaju zemlju iz straha od kriminala, ali i pravne nesigurnosti, a odnedavno i zbog čisto ekonomskih razloga. Građani se guše u takvoj atmosferi”, objašnjava sociolog Nicolas Toledo.

‘Ostani i bori se’

Građani poput Hectora Galinda, koji sinu pokušava objasniti odluku o odlasku.

“Sin me je upitao: ‘Zašto ne ostaneš i boriš se za zemlju? Uvijek si me učio da to radim. Moraš izdržati”, opisuje Hector.

Baš kao i oni koji su doselili u Venecuelu proteklih desetljeća, mnogi koji napuštaju ovu zemlju možda se nikada neće vratiti u domovinu. Ali, dok se opraštaju od Venecuele, obitelj Galindo se tješi da će se jednog dana vratiti kući.

Izvor: Al Jazeera