Turska se protivi pritisku Evropske unije

"Novi zahtjevi Turskoj mogli bi ohrabriti teroriste. Ne možemo više unositi promjene u naše terorističke zakone", rekao je Cavusoglu (EPA)

Turska se usprotivila pritisku iz Evropske unije da promjeni svoje protivterorističke zakone, istakavši kako su samoubilački napadi na istanbulskom aerodromu, u kojima je ove sedmice ubijeno 42 ljudi, dali dodatno opravdanje njihovom čvrstom stavu.

No turski dužnosnici smatraju kako EU, nakon izlaska Velike Britanije, više nego ikad treba Tursku zbog njene ekonomske i geopolitičke snage.

EU je više puta ponovila kako Turska treba izmijeniti svoje protivterorističke zakone, smatrajući da oni ograničavaju slobodu govora i omogućavaju privođenja aktivista za ljudska prava, no Ankara ne pokazuje znakove popuštanja.

“Turska se danas bori protiv terorizma”, rekao je turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu na zajedničkoj konferenciji sa evropskim dužnosnicima, govoreći o napadu kojeg su u utorak u Istanbulu izvela tri navodna pripadnika grupe ISIL, prenosi Hina. 

“Novi zahtjevi Turskoj mogli bi ohrabriti teroriste. Ne možemo više unositi promjene u naše terorističke zakone”, dodao je.

Putovanja bez viza

EU je tursko pooštravanje protivterorističkih zakona vezala uz tursku želju da se njihovim građanima omogući putovanje Evropskom unijom bez viza. Taj dogovor dio je šireg sporazuma kojim se Turska obavezala primiti nazad sirijske i ostale migrante koji su s njenih obala završili u EU.

Prvi potpredsjednik Europske komisije Frans Timmermans, koji se u četvrtak sastao s Cavusogluom, rekao je kako razgovori o viznom režimu napreduju i kako će se uskoro nastaviti.

Komisija želi i povećati svoju financijsku pomoć migrantima u Turskoj na dvije milijarde eura do kraja jula, za medicinske, obrazovne i stambene usluge.

Turska, članica NATO-a, strateški smještena između Evrope i Bliskog istoka, jake ekonomije i mlade populacije, bit će velika prednost za EU, smatra turski ministar evropskih integracija Omer Celik.

“Turska je velika evropska sila. Evropa treba svjež početak i viziju, te će trebati uključiti Tursku”, rekao je Celik u Briselu, aludirajući na britanski izlazak iz EU-a.

Glavni zastupnik Turske u EU-u bila je upravo Velika Britanija, često protivno dubokom skepticizmu Njemačke i Francuske.

Slovačka umanjuje turske nade

EU dužnosnici ovog su mjeseca Tursku, osim zbog protivterorističkih zakona, kritikovali i zbog privođenja troje aktivista za slobodu novinarstva. 

“Trebamo djelovati u granicama vladavine prava, te braniti našu slobodu izražavanja. To nije nešto čega se možemo riješiti ili što možemo odbaciti”, rekao je u četvrtak komesar Evropske komisije za proširenje Johannes Hahn na konferenciji za medije.

Evropska unija je u četvrtak otvorila pregovore o financiranju proračuna EU, jednog od 35 poglavlja u pregovorima o pristupanju Turske, što je za nju predstavilo malu pobjedu.

No Slovačka, koja je od Holandije preuzela šestomjesečno rotirajuće predsjedavanje EU-om, umanjuje turske nade o ubrzanju napretka u pregovorima koji su započeli 2005., no vrlo sporo napreduju.

“Volio bih vidjeti otvaranje više poglavlja tijekom našeg predsjedavanja, no iskreno ne vidim da postoji konsenzus”, rekao je slovački ministar vanjskih poslova Miroslav Lajčak novinarima u Bratislavi.

Izvor: Agencije