Kremlj: Ratne igre NATO-a prijete sigurnosti

Više od deset dana približno 30.000 vojnika, vojna vozila, avioni i brodovi učestvovat će u jednoj od najvećih vojnih vježbi na istočnom krilu NATO-a (AP)

Vojne vježbe koje trenutno provodi NATO u Poljskoj i još nekoliko evropskih država ne doprinose atmosferi povjerenja i sigurnosti na kontinentu, kazao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov.

Velika vojna vježba u kojoj učestvuje više od dvadeset država članica NATO-a počela je u ponedjeljak u Poljskoj, u okviru napora da se umire istočne članice zabrinute zbog ruskih akcija u obližnjoj Ukrajini.

Više od deset dana približno 30.000 vojnika, vojna vozila, avioni i brodovi učestvovat će u jednoj od najvećih vojnih vježbi na istočnom krilu NATO-a od kraja hladnog rata, što će zasigurno dodatno zaoštriti ionako napete odnose između Kremlja i Zapada, pišu agencije.

Razmještanje dodatnih vojnika

Vježba Anakonda -16 održava se mjesec dana uoči samita NATO-a u Varšavi, na kojem će se odobriti razmještanje dodatnih vojnika u istočnoj Evropi.

Cilj vježbe je “uvježbati i integrirati poljsku nacionalnu komandu i vojne strukture u savezničko, multinacionalno okruženje”, objavila je Američka vojska stacionirana u Evropi.

SAD će dati najviše, približno 14.000 vojnika, a u vježbi učestvuju i nečlanice NATO-a, poput Švedske i Finske.

Na vježbi će biti i hrvatski kontingent sa 276 pripadnika oružanih snaga i pedeset vojnih motornih vozila, uključujući petnaest borbenih oklopnih vozila Patria.

Izvor: Agencije