Erdogan: Žene bez djece su ‘nepotpune’

„Jake porodice vode do jakih nacija“, kaže turski lider koji sa suprugom Emine ima dva sina i dvije kćeri (Reuters)

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan pozvao je Turkinje da imaju najmanje troje djece te kazao kako je život žene, ukoliko nema potomaka, „nedovršen“.

Erdoganovi komentari su posljednji u seriji istupa s ciljem poticanja žena da pomognu rastu broja stanovnika Turske, a koji se već povećao proteklih godina. Lider Turske je istakao kako je bio jaka pristalica ideje da žene imaju karijere, no dodaje kako smatra da to ne bi trebala biti „prepreka“ podizanju djece.

„Odbacivanje majčinstva znači odustajanje od čovječanstva. Preporučio bih porodicama da imaju najmanje troje djece. Činjenica da žena radi ne bi je trebala sprečavati da bude majka“, izjavio je Erdogan na otvaranju nove zgrade Asocijacije turskih žena i demokratije (KADEM).

Stav protiv kontracepcije

Erdogan je ranije kazao kako planiranje porodice i kontracepcija nisu za muslimanske porodice, što je izazvalo ljutnju među aktivistima za ljudska prava i feministkinjama. U nedjeljnom govoru je dodao:

„Žena koja kaže: ‘Ja radim i neću biti majka’ zapravo negira svoju ženstvenost. Žena koja odbacuje majčinstvo, koja ne želi biti u svojoj kući, koliko god da je uspješna na poslovnom planu, manjkava je i nedovršena.“

Prema podacima statističkog ureda, broj stanovnika Turske prošle godine dostigao je 78,7 miliona, uz stopu rasta od 1,3 posto. Prije 16 godina, Turska je imala manje od 68 miliona stanovnika.

Međutim, Erdogan pokazuje kako želi veći rast, navodeći da je Turska država s „velikim ciljevima“ za čije postizanje treba “biti mobiliziran svaki član nacije”.

„Jake porodice vode do jakih nacija“, kaže turski lider koji sa suprugom Emine ima dva sina i dvije kćeri. Njegova mlađa kćer Sumeyye, koja se prošlog mjeseca udala za industrijalistu iz sfere odbrane Selcuka Bayraktara, zamjenica je predsjednika KADEM-a.

Izvor: Agencije


Povezane

Više iz rubrike Svijet
POPULARNO