Obama: SAD ostaje blizak partner Londona

London – 22:05

Nakon historijske odluke o napuštanju Evropske unije, na političkoj sceni Velike Britanije već je došlo do ostavki, optužbi i podjela. Više informacija o reakcijama Britanaca nakon izglasavanja Brexita saznali smo od Saše Delića, koji se nalazi u Londonu.


Kalifornija – 21:30

Američki predsjednik Barack Obama pozvao je na nastavak specijalne veze Velike Britanije sa Sjedinjenim Američkim Državama.

„Dok će se veza Velike Britanije sa Evropskom unijom promijeniti, jedna stvar koja se neće promijeniti je specijalna veza koja postoji između naše dvije države. To će opstati. Evropska unija će ostati jedan od naših nezamjenjivih partnera.“

Obama je odao počast britanskom premijeru Davidu Cameronu na samitu u Kaliforniji.

„David je bio izvanredan prijatelj i partner na globalnoj sceni i prema našim razgovorima, uvjeren sam da je Velika Birtanija posvećena mirnoj tranziciji u odlasku iz Evropske unije. Dogovorili smo se da će naši ekonomski i finansijski timovi blisko sarađivati dok ostajemo fokusirani na ekonomski rast i finansijsku stabilnost.“


Bruxelles – 20:45

Predsjednik Evropske komisije Jean-Claude Juncker je pozvao na hitan početak pregovora o Brexitu.

“Britanci su jučer odlučili da žele napustiti Evropsku uniju, tako da nema smisla čekati do oktroba kako bismo razmatrali uvjete njihovog odlaska. To bi trebalo početi odmah”, rekao je Juncker za njemačku televiziju ARD.


Bruxelles – 20:30

Čelnici Evropske unije sastat će se u srijedu bez britanskog kolege Davida Camerona kako bi razmotrili izlazak Velike Britanije iz EU, rekao je predsjednik Evropskog vijeća Donald Tusk.

Čelnici 28 članica EU-a održat će dvodnevni summit od utorka popodne u Bruxellesu. Premijer Cameron će informirati drugih 27 tokomvečere, napisao je  Tusk u pismu čelnicima izlažući dnevni red sastanka.

Očekuje se da će se Cameron nakon toga vratiti u London, a u srijedu će se, prvi put, preostalih 27 čelnika sastati u neformalnijem formatu bez njega. Takvi susreti odražavaju činjenicu da nemaju ovlasti donošenja odluka.

Čelnici evropskih zemalja razgovarat će o političkim i praktičnim posljedicama Brexita.


Washington – 18:25

Kako Sjedinjene Američke Države doživljavaju izlazak svog najvećeg saveznika iz Evropske unije i kako će se to odraziti na predstojeću predsjedničku utrku, pitali smo Ivicu Puljića koji se javio iz Washingtona.


Hag – 18:00

Od Brexita, do “Nexita” i “Frexita” i ponovnih pregovora o njihovom pristupanju Evropskoj uniji, euroskeptici diljem EU slave pobjedu i pozivaju na referendum u njihovim zemljama, što povećava strahovanja za budućnost evropskog jedinstva.

“Mislim da je to kraj EU. Nema povratka”, rekao je za agenciju France presse holandski poslanik krajnje desnice Geert Wilders i tražio održavanje referenduma o “Nexitu”, holandskom izlasku iz Evropske unije. “EU se već zagasila”, dodao je.

“Pobjeda slobode!  Kao što godinama tražim, sada treba održati referendum u Francuskoj i zemljama EU”, rekla je predsjednica Nacionalne Fronte Marine Le Pen na društvenoj mreži Twitter i pozvala na održavanje referenduma unutar šest mjeseci.

Marine Le Pen želi postati “Madame Frexit”. “Evropa će biti u centru sljedećih predsjedničkih izbora” u proljeće 2017, rekla je.

U Italiji je Matteo Salvini, čelnik stranke koja se protivi imigraciji Lige Sjever pozdravio na Twitteru “hrabrost slobodnih građana” suočenih s “lažima, prijetnjama i ucjenama”. “Sada je red na nama”, zaključio je.

Portugalska komunistička stranka, saveznica socijalističke vlade je pozdravila tu “pobjedu nad strahom, neizbježnim, podložnosti i katastrofizmom” i ponudila novo oružje protiv EU velikog kapitala i velikih snaga, rekao je europarlamentarac Joao Ferreira.

Danska populistička stranka DF je navela da je izvrsno da su autori te kampanje zastrašivanja doživjeli udarac vlastitog oružja.

Predsjednik švedske Lijeve stranke Jonas Sjosted i Danska narodna stranka se zalažu za ponovne pregovore radi “manje obvezujuće saradnje s EU”.

Predvodnica Alternative za Njemačku (AfD), Frauke Petry želi “Evropu domovina” i razmatra druge moguće izlaske iz EU ukoliko “ne odustane od svog gotovo socijalističkog iskustva integracije”.

Predsjednik austrijske ekstremno desno orijentirane stranke FPO, Heinz Christian Strache je zatražio ostavke predsjednika Evropske komisije Jean-Claude Junckera i predsjednika Evropskog parlamenta Martina Schulza.  


Beograd, Sarajevo – 17:00

Zvaničnici Srbije i Bosne i Hercegovine poručili su da te dvije države nastavljaju svoj put eurointegracija uprkos odluke Britanaca da izađu iz Evropske unije.

Više ovdje…


Sarajevo – 16:55

O mogućim posljedicama izlaska Velike Britanije iz EU za Al Jazeeru je govorio ekonomski stručnjak Fikret Čaušević.


Sarajevo – 16:52

Pojedini ljudi misle da se pojmovi Engleska, Velika Britanija i Ujedinjeno Kraljevstvo odnose na istu zemlju…

Mapa koju donosimo pomoći će da se lakše shvate geografski i politički pojmove koji se vežu uz Britansko otočje.

Pogledajte ovdje:http://goo.gl/QnuZjo

 

London – 16:50

Građani Velike Britanije pokrenuli su proces kojem niko ne zna krajnji rezultat. Za jedne to znači put u katastrofu, a drugima je to prilika za nacionalni oporavak. Više u priči Marine Riđić.

A vijest da su građani Velike Britanije na referendumu glasali za izlazak iz Europske unije utjecala je i na finansijska tržišta, a britanski mediji jutros ističu kako je funta trenutno na najnižem nivou u odnosu na dolar od 1985. godine.

Više ovdje…


Beč – 16:40

Evropski komesar za proširenje Johannes Hahn istakao je u petak da ishod referenduma u Velikoj Britaniji ne smije i neće zaustaviti proces širenja Evropske unije.

“Unija je i dalje privržena širenju i u to nema sumnje. Nastavit ćemo posao koji smo počeli, a koji nije ni blizu završetka”, poručio je on.

Više ovdje…


London – 16:05

Al Jazeerin reporter iz Londona izvještava o komplikovanju političke situacije u Velikoj Britaniji, zanimljivostima oko glasanja i daljnjim odnosima Brisela i Londona.


New York – 15:20

Generalni sekretar Ujedinjenih naroda Ban Ki-moon očekuje da Evropska unija ostane čvrst partner UN-a nakon odluke Velike Britanije da napusti Uniju.

“Generalni sekretar očekuje da će EU i dalje biti čvrst partner Ujedinjenih naroda po pitanju razvojnih ciljeva i humanitarnih napora, kao i pitanja mira i sigurnosti, uključujući migraciju”, navodi se u saopćenju UN-a, a prenijela je agencija AFP.

Ban je također izrazio nadu da će Britanija i dalje biti svjetski lider na mnogim poljima, uključujući razvoj.

Kad je riječ o periodu tranzicije koji sada počinje za Britaniju na putu za izlazak iz EU, Ban je istakao da ima povjerenja u “puno puta potvrđenu historiju evropskog pragmatizma i zajedničke odgovornosti u interesu evropskih građana”.


Brisel – 15:20

Nakon što je Velika Britanija izglasala napuštanje članstva u Evropskoj uniji, ona mora ispoštovati pocedure koje nalaže Lisabonski sporazum EU-a, tačnije njegov član 50.

Procedura nalaže da, nakon utvrđenih rezultata glasanja, premijer države, u ovom slučaju Velike Britanije, javno objavi da ta država izlazi iz članstva EU-a.

Više ovdje…


Amsterdam – 15:05

Predsjednik odbora ministara finansija eurozone, Jeroen Dijsselbloem, izjavio je da nema razloga za sazivanjem sastanka tog tijela nakon britanskog glasanja za izlazak iz Evropske unije.

Dijsselbloem je rekao da je na Britancima da odluče kada će sprovesti izlazak iz Unije, ali da period neizvjesnosti treba biti što je moguće kraći, prenosi agencija Reuters.

Na pitanje da li bi nezavisna Škotska ispunila uvjete za ulazak u Evropsku uniju, odgovorio je da je prerano za takve spekulacije.


Varšava – 14:52

Evropskoj uniji potreban je novi sporazum nakon što su Britanci odlučili napustiti blok, izjavio je u petak nekadašnji poljski premijer i čelnik vladajuće poljske stranke Pravo i pravda Jaroslaw Kaczynski, a premijerka Beata Szydlo rekla je da Poljska namjerava predložiti reforme koje bi EU učinile snažnim blokom suverenih država.

“Brexit je vrlo loš potez, a mjesto Poljske je u Evropskoj uniji”, rekao je Kaczynski na konferenciji za novinare. “Zaključak je očit – trebamo nov evropski sporazum”, smatra on.

Poljska namjerava predložiti reforme čiji je cilj EU učiniti snažnim blokom suverenih država, rekla je Szydlo, kazavši i kako smatra da je “britanski referendum rezultat krize”.

“Predložit ćemo reformu EU-a kako bi unija postala snažnija… Poljski je cilj izgraditi snažnu ujedinjenu Evropsku uniju koju čine suverene države”, rekla je premijerka. 


London – 14:20

Britanski premijer David Cameron podnio je ostavku na tu dužnost, nakon što su objavljeni rezultati referenduma po kojima Velika Britanija izlazi iz Europske Unije.

Poručio je kako Britanija mora pronaći nove lidere, a za sebe je rekao kako “ne bi bilo u redu da budem kapetan broda koji će voditi zemlju”.

“Neću davati vremenske okvire, ali do listopada bi se nešto trebalo dogoditi. Ostajem premijer u iduća tri mjeseca. Razgovarao sam o svemu s kraljicom i obavijestio je o svojoj odluci. Pod novim premijerom Velika Britanija će početi pregovore o izlasku iz EU”, rekao je Cameron.

U obraćanju javnosti, prihvatio je odluku većine britanskih glasača koji su odlučili da njihova država napusti Uniju, rekavši da je pitanje ostanka ili izlaska iz Unije bilo važna odluka koja se morala postaviti pred narod.

“Britanci su odlučili izaći i njihovu odluku moramo poštovati. Volja naroda koja se nije donijela lako. Ne možemo sumnjati u rezultate referenduma”, rekao je Cameron.

Poručio je i kako za Britance u Uniji, kao i građane EU u Britaniji, neće biti nikakvih promjena.


London – 13:50

Konzervativni zastupnici u britanskom parlamentu prethodno su zatražili od Camerona da ostane na premijerskoj poziciji bez obzira na ishod referenduma.

Po objavljenim rezultatima, 52 posto građana izjasnilo se za izlazak Britanije iz EU, čime je ta država postala prva u povijesti Unije koja napušta tu integraciju.

Ukupno su 84 zastupnika, pristaše izlaska Velike Britanije iz Europske unije, i prije objave prvih rezultata potpisali pismo u kojemu pozivaju na Cameronov ostanak.

Među potpisnicima je i Boris Johnson, vođa tabora za ‘Brexit’ i bivši londonski gradonačelnik.

“Mi, pristaše izlaska i članovi Konzervativne stranke, zahvaljujemo što ste britanskom narodu omogućili da 23. lipnja 2016. odlučuje o svojoj sudbini. Mislimo da, kakva god bila odluka britanskog naroda, imate i mandat i dužnost da nastavite voditi naciju”, poručili su Cameronu potpisnici pisma objavljenog odmah nakon zatvaranja birališta.

Boris Johnson ujedno je i favorit za budućeg britanskog premijera, objavile su britanske kladionice.

Iza njega slijede ministrica unutarnjih poslova Theresa May, koja je zagovarala ostanak, te ministar pravosuđa Michael Gove, Johnsonova desna ruka u kampanji za izlazak.

Johnson: Kratkoročno se ništa ne mijenja

Johnson je nakon pobjede na referendumu izjavio kako Brexit kratkoročno ništa neće promijeniti.

“Glasavši za izlazak iz EU-a, ključno je istaknuti da sada nema potrebe za žurbom i da se doista, kako je premijer upravo rekao, kratkoročno ništa neće promijeniti”, rekao je Johnson.

Smatra da će Velika Britanija u budućnosti imati koristi od izlaska iz EU-a.

“Možemo ponovno pronaći svoj glas u svijetu, glas koji je u skladu s petim najvećim gospodarstvom na svijetu. Vjerujem da sada imamo divnu priliku: možemo donositi vlastite zakone i određivati poreze posve u skladu s potrebama britanskog gospodarstva”, rekao je Johnson.

Pregovori o razdruživanju Velike Britanije od EU-a trajat će dvije godine, možda i više, a potom će trebati još definirati nove odnose, što bi također moglo potrajati nekoliko godina, prenose britanski mediji.


Edinburgh – 12:30 (Škotska želi ostati u EU, najavili referendum)

Škotska vidi svoju budućnost unutar EU-a, rekla je nakon odluke britanskih birača o napuštanje Europske unije premijerka Nicola Sturgeon, a sjevernoirska nacionalistička stranka Sinn Fein zahtijeva referendum o ujedinjenju s Republikom Irskom.

“Dok čekamo konačne rezultate, glasanje ovdje (u Škotskoj) jasno pokazuje da Škoti vide svoju budućnost u EU-u”, istaknula je Sturgeon, premijerka i šefica Škotske nacionalne stranke (SNP).

Većina škotskih birača glasovala je za ostanak u Europskoj uniji, kao i glasači u Sjevernoj Irskoj. Glasači u Škotskoj izabrali su ostanak sa 62 posto, a u Sjevernoj Irskoj s 56 posto.

No, Sturgeon je izjavila i kako se Škotska mora početi pripremati za održavanje novoga referenduma o neovisnosti od Britanije kako bi ostala u Europskoj uniji.

“Mogućnost održavanja novog referenduma o neovisnosti je na stolu”, kazala je Sturgeon.

Istaknula je da je “s demokratskog stajališta neprihvatljivo” to što je Škotska suočena s mogućnošću da ostane izvan EU-a protiv svoje volje.

Škotska vlada će, kazala je, početi pripremati zakon kojim će omogućiti novi referendum.

Na referendumu o neovisnosti Škotske održanom u rujnu 2014. pobijedili su zagovornici ostanka u Ujedinjenom Kraljevstvu s 55 posto glasova.

“Ovaj ishod dramatično mijenja politički krajolik na sjeveru Irske i mi ćemo intenzivirati našu stvar za sazivanje šireg glasanja” o ujedinjenoj Irskoj, rekao je čelnik Sinn Feina Declan Kearney.

“Britanska vlada je izgubila mandat za predstavljanje interesa ljudi ovdje na sjeveru Irske”, kazao je, dodajući da je većina – republikanci i unionisti, katolici i protestanti – glasovala za ostanak.

Vlada Republike Irske sazvala je hitan sastanak nakon britanskog referenduma. “Ovaj rezultat imat će važne implikacije na Irsku, kao i na Britaniju i Europsku uniju”, kaže se u priopćenju vlade.


London – 11:15 (Farage za Cameronov odlazak)

Nigel Farage, čelnik britanske eurofobne stranke UKIP, izjavio je da premijer Cameron mora podnijeti ostavku nakon što je njegova kampanja za ostanak Velike Britanije u Europskoj uniji pretrpjela poraz, dok ministar vanjskih poslova Philip Hammond kaže da će Cameron ostati na toj dužnosti unatoč rezultatima referenduma.

“Mislim da nije prihvatljivo da taj čovjek ostane. Mislim da nam treba premijer koji je bio za Brexit”, rekao je Farage.

Dodao je da bi novi premijer trebao biti iz redova istaknutih konzervativnih pristaša izlaska Britanije iz EU-a.

“To bi moglo biti takmičenje među Michaelom Govom (ministrom pravosuđa), Borisom Johnstonom (bivšim gradonačelnikom Londona) i Liamom Foxom”, kazao je.

Dodao je da Europska unija umire, te da bi i druge europske zemlje mogle slijediti primjer Ujedinjenog Kraljevstva.

Hammond je izjavio da će Cameron ostati na svojoj dužnosti i “provesti odluku britanskog naroda. Bilo je jasno da će on nastaviti i to će učiniti.” 


London – 11:08 (Corbyn pozvao na stabiliziranje funte)

Čelnik Laburističke stranke Jeremy Corbyn izjavio je da Cameron mora hitno djelovati kako bi stabilizirao funtu koja je u petak pala na najniži nivo u posljednjih 31 godinu, točnije na 1,3706 američkih dolara za jednu funtu.

Corbyn je također kazao da će se najveća britanska opozicijska stranka usprotiviti svakom izvanrednom proračuna ili širenju britanskih mjera štednje koje će biti rezultat glasanja o napuštanju EU.

Bank of England je spremna poduzeti “sve neophodne mjere” u pomaganju održavanja britanske stabilnosti nakon što su glasači odlučili napustiti Uniju.

Corbyn podsjeća da britanska proizvodnja ovisi o trgovini s EU te poziva na oprezne mjere kako bi se sačuvala britanska trgovina.

Tokom kampanje je, zajedno s drugim visokim dužnosnicima laburista, od glasača tražio da zemlja ostane unutar EU, prenosi Associated Press.


Brisel – 10:40 (EU: Žalimo zbog odlaska)

Čelnici europskih institucija izrazili su žaljenje zbog odluke britanskih birača o napuštanju Europske unije i uputili snažnu poruku da preostalih 27 zemalja nastavlja zajedno

“U slobodnom i demokratskom procesu, britanski građani izrazili su želju da napuste Europsku uniju. Žalimo zbog te odluke, ali je poštujemo”, navodi se u zajedničkoj izjavi predsjednika Europskog vijeća Donalda Tuska, Komisije Jean-Claudea Junckera, Parlamenta Martina Schulza te nizozemskog premijera Marka Ruttea, čija je zemlja predsjedava Vijećem EU-a.

“Dosad nismo imali ovakvu situaciju, ali imamo zajednički odgovor. Ostat ćemo snažni i sačuvat ćemo temeljne vrijenosti EU-a, promicanje mira i dobrobit njezinih naroda. Unija 27 zemalja će i dalje postojati. Unija je okvir za našu zajedničku političku budućnost. Nas povezuje povijest, zemljopis i zajednički interesi i na tim temeljima razvijat ćemo suradnju. Zajedno ćemo rješavati zajedničke izazove kako bismo poticali rast, povećali prosperitet i osigurali sigurno okruženje za naše građane”, dodaju čelnici u svojoj izjavi.

Istaknuli su kako očekuju da britanska vlada što prije pokrene postupak predviđen za izlazak iz EU-a.


Brisel – 10:15 (Juncker: Kad ste vani, onda sta vani)

Članak 50. Ugovora o Europskoj uniji regulira postupak kada se neka zemlja izjasni za odlazak iz EU-a. Nakon što ta zemlja službeno obavjesti EU o svojoj odluci, započinju pregovori o uvjetima odlaska i o budućoj suradnji koji mogu potrajati najviše dvije godine. Do tada Velika Britanija ostaje članicom s punim pravima i obvezama.

Prema odlazećem premijeru Davidu Cameronu, odlazak iz EU-a imat će ozbiljne posljedice za rast zemlje i za londonski City, financijsko središte Europe, koji će izgubiti tisuće radnih mjesta.

Međunarodni monetarni fond predviđa da bi zemlja čak mogla upasti u recesiju.

S druge strane, pristaše napuštanja EU-a nadaju se da će i dalje imati pristup jedinstvenom europskom tržištu.

Međutim, tako ne misli predsjednik Komisije Juncker koji je nedavno izjavio da će Britanija morati prihvatiti da je EU tretira kao treću zemlju.

“Velika Britanija će morati prihvatiti činjenicu da ju se smatra trećom zemljom. Neće se gladiti niz dlaku. Kad ste vani, onda sta vani”, rekao je Juncker.

Na današnjoj konferenciji za novinare poručio je kako “odluka o izlasku Ujedinjenog kraljevstva iz Europske unije nije i kraj Europske unije”.

Pozvao je Britance da što prije počnu proces napuštanja EU kako bi se “spriječilo odugovlačenje koje bi stvorilo novu nepotrebnu neizvjesnost”, prenosi Jutarnji list


Brisel – 10:10 (Tusk: Nije trenutak za histerične reakcije)

Predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk ranije je odluku o izlasku Velike Britanije iz EU ocijenio povijesnom te poručio da Unija ostaje okvir za zajedničku budućnost 27 zemalja članica.

“Danas jeste povijesni dan, ali ne i trenutak za histerične reakcije”, rekao je Tusk, koji je bio prvi dužnosnik EU koji se oglasio povodom odluke Velike Britanije da istupi iz EU.

Tusk je razgovarao s liderima zemalja članica, kao i čelnicima EU institucija o Brexitu.

“U ime 27 zemalja članica mogu reći da smo odlučni održati naše jedinstvo kao dvadesetsedmorica. Za nas je Unija okvir za našu zajedničku budućnost”, poručio je.

Najavio je i kako neće doći do zakonskog vakuuma i da će se odlaskom Velike Britanije zakoni EU nastaviti primjenjivati “na i u Velikoj Britaniji” u smislu dogovorenih prava i obveza.

”Sve procedure za povlačenje Velike Britanije iz Europske unije su jasne i predviđene europskim Ugovorima. Kako bi razgovarali o detaljima te procedure, ponudio sam liderima 27 zemalja članica neformalni sastanak koji će se održati na marginama Vijeća EU. Također, ponudio sam liderima da počnemo sveobuhvatne razgovore o budućnosti Unije”, izjavio je Tusk.


Zagreb – 10:00

Dario Čepo, s Pravnog fakulteta u Zagrebu, za Al Jazeeru je govorio o budućoj pregovaračkoj poziciji Velike Britanije s Europskom unijom.

“Ako se prisjetimo pregovora Hrvatske s EU, a ako danas razmišljamo o potencijalnom pregovaračkom putu BiH sa EU, onda možemo vidjeti da Hrvatska nije mogla ništa tražiti, da BiH ništa neće moći tražiti. Jednako tako Velika Britanija neće moći ništa tražiti. Ako će htjeti osjetiti nešto koristi od europskih integracija, onda će morati biti prepušteni na odluke koje im 27 država članica EU, koji su ostali, ponudi. Velika Britanija ne može odlučivati želi li biti norveški model ili švicarski model ili neki sasvim treći model… Ono što im ponudi Europska komisija, koja predstavlja preostalih 27 država članica, to će Velika Britanija i dobiti. Ili neće dobiti ništa, pa će onda ostati zatvorena”, kazao je Čepo.

Merkel: EU će pronaći odgovore na Brexit

Njemačka kancelarka Angela Merkel smatra kako je EU dovoljno jaka da pronađe prave odgovore na britanski glas za napuštanje Unije.

“Njemačka ima poseban interes i posebnu odgovornost u naslijeđu europskog jedinstva”, rekla je Merkel.

Pozvala je, u međuvremrenu, Donalda Tuska, predsjednika Europskog vijeća, predsjednika Francuske Francoisa Hollandea i talijanskog premijera Mattea Renzzija na sastanak u Berlinu, pred održavanje summita EU.

Merkel je medijima u Berlinu kazala kako ne treba donositi „brze i jednostavne zaključke“ o referendumu, koji bi samo stvorili daljnje podjele.

Iskazala je veliko žaljenje zbog britanske odluke da napusti EU i dodala da blok mora imati cilj po kojem će u budućnosti uspostavi blizak odnos s Velikom Britanijom.

“Britanija je i dalje članica EU sa svim pravima i obavezama s obje strane, sve dok se pregovori o izlasku ne okončaju”, zaključila je. 

Stoltenberg: Status u NATO-u bez promjena

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg poručio je da “mjesto Britanije unutar Alijanse ostaje nepromijenjeno” usprkos tome što su Britanci na referendumu glasali za izlazak iz EU.

“Uvjeren sam da će pozicija Ujedinjenog Kraljevstva u NATO-u ostati nepromijenjena”, rekao je Stoltenberg.

Po njemu, Velika Britanija će “ostati snažan i posvećen saveznik Alijanse”.

“Britanija će, također, nastaviti svoju vodeću ulogu u Alijansi”, dodao je Stoltenberg, a prenio Reuters.

Rusija za jaku EU

Rusija želi da Europska unija ostane velika gospodarska sila, objavio je Kremlj u komentaru britanske odluke da izađe iz EU-a.

“Moskva želi da EU ostane velika gospodarska sila koja je uspješna, stabilna i predvidiva”, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov na konferenciji za medije.

“Nesigurni odnosi s Velikom Britanijom predstavljaju nam poprilično teško breme”, rekao je Peskov.

Nada se i kako će “u novim okolnostima prevladati razumijevanje o potrebi za dobrim odnosima s našom zemljom”. 

Hitna sjednica francuske vlade

Francuski predsjednik Francois Hollande sazvao je hitan sastanak francuske vlade nakon što su građani Velike Britanije glasali na referendumu da ta zemlja napušta Europsku uniju.

Britansku odluku o izlasku iz EU-a Hollande je nazvao “bolnim izborom”, dodavši da je Francuska i Europa moraju poštovati.

Rekao je da će se uskoro primijeniti postupak izlaska Britanije iz EU-a, ali je istaknuo da Francuska kani nastaviti suradnju sa svojim susjedima.

“Odluka o Brexitu Europu stavlja na tešku kušnju. Ona se više ne može ponašati kao prije i odsad se mora koncentrirati na ono temeljno”, kazao je Hollande.

“Europa u ovom trenutku i okolnostima mora pokazati svoju čvrstinu i snagu. Postoji velika opasnost kada su posrijedi ekstremizmi i populizmi. Europa je velika ideja, a ne samo veliko tržište”, rekao je Hollande.

Predsjednica francuskog desničarskog Nacionalnog fronta Marine Le Pen pozvala je na održavanje sličnog referenduma u Francuskoj.

Papa pozvao na očuvanje zajedničkog dobra

Ishod britanskog referenduma sve nas poziva da sačuvamo i britansko i europsko zajedničko dobro, poručio je papa Franjo.

Papa je razgovarao s novinarima na letu od Rima do Armenije, gdje kasnije stiže u trodnevni posjet.

“Narod je izrazio svoju volju. Sada je na nama velika odgovornost da sačuvamo dobrobit naroda u Ujedinjenom Kraljevstvu i dobrobit i suživot cijelog kontinenta. To je ono što očekujem”, rekao je Franjo.

Papa Franjo ovogodišnji je dobitnik nagrade Karla Velikog koja se dodjeljuje za promicanje europskog jedinstva.

Steinmeier: Tužan dan

Njemački ministar vanjskih poslova Frank-Walter Steinmeier izjavio je, povodom odluke Britanaca da napuste EU, kako je to “tužan dan za Europu i Veliku Britaniju”.

“Vijest iz Britanije je doista otriježnjujuća. To je tužan dan za Europu i Britaniju”, naveo je Steinmeier, a objavljeno je na Twitter nalogu njemačkog Ministarstva vanjskih poslova.

Francuski ministar vanjskih poslova Jean-Marc Ayrault kaže također da je danas tužan dan za Britaniju, a da će Europa nastaviti ali da mora reagirati kako bi ponovno zadobila povjerenje ljudi.

Poljski ministar vanjskih poslova Witold Waszczykowski današnji dan također naziva tužnim, i za Europu i za Poljsku.

Predsjednik Europskog parlamenta Martin Schulz očekuje da će pregovori o napuštanju između Britanije i Europske unije početi brzo,

“Ujedinjeno Kraljevstvo odlučilo je ići svojim putem. Mislim da ekonomski pokazatelji pokazuju jutros da će to biti težak put”, rekao je Schulz.

“Očekujem da pregovori o izlasku brzo počnu”, kazao je Schulz, zamijetivši da je odmah po objavi privremenih rezultata referenduma došlo do pada funte. “Ne želim da euro doživi slično”.

Bijela kuća najavila je da će američki predsjednik Barack Obama tijekom dana razgovarati s britanskim premijerom Davidom Cameronom, za kojega dio američkih medija piše da će morati napustiti mjesto premijera.

Predsjednik je obaviješten o ishodu referenduma i nastavit će biti informiran, kaže Bijela kuća u službenom priopćenju.

Trump oduševljen

Vjerojatni republikanski predsjednički kandidat Donald Trump, koji se nalazi u posjetu Škotskoj, oduševljen je ishodom britanskog referenduma o izlasku iz Europske unije.

“Mislim da je to izvanredno, mislim da će to biti izvanredno. To je fantastično”, rekao je novinarima nakon što je sletio helikopterom u Turnberryju na zapadnoj škotskoj obali.

Britanci su, kaže on, konačno ponovno uzeli u svoje ruke kontrolu nad zemljom.

Trump u petak i subotu ima namjeru posjetiti svoja golf igrališta u Škotskoj, nedavno obnovljene u Turnberryju i Aberdeenu.

Uoči putovanja je američkim novinarima rekao kako podržava izlazak Velike Britanije iz EU-a.

“Mislim da bi trebali izaći”, rekao je Trump.

Poruke na Twitteru

Brojne poznate ličnosti iskoristile su društvenu mrežu Twitter kako bi iskazale svoje mišljene o referendumu:

 

 

 

 

 

 

 

Građani Britanije su, prema rezultatima referenduma, odlučili da poslije 43 godine napuste Europsku uniju.

Izvor: Al Jazeera i agencije