Hahn: Proces širenja EU-a ne smije stati

Johannes Hahn: Moramo razmisliti kako da prenesemo prednosti Evropske unije građanima (EPA)

Evropski komesar za proširenje Johannes Hahn istakao je u petak da ishod referenduma u Velikoj Britaniji ne smije i neće zaustaviti proces širenja Evropske unije.

“Unija je i dalje privržena širenju i u to nema sumnje. Nastavit ćemo posao koji smo počeli, a koji nije ni blizu završetka”, poručio je on na konferenciji “Javna uprava kao osnova za evropsku integraciju”, koja je održava u Beču.

Hahn je rekao da je posljednjih godina mnogo toga postignuto na Balkanu i da se ne smije biti umoran ili razočaran poslije referenduma u Velikoj Britaniji.

Možda mnogi danas, ako se priča o proširenju EU-a, mogu imati kritički komentar zbog posljednjih događaja, ali strategija EU-a mora sadržati konsolidaciju Evrope.

Prenijeti građanima poruku

“Svjesni smo, i bili smo to i ranije, da je proces širenja nešto što iziskuje vrijeme i zato radije govorim o procesu, nego o pregovorima“, naglasio je Hahn.

Evropski komesar je priznao da odluka građana Velike Britanije predstavlja neku vrstu “reza” za EU, ali ona ne znači da će Unija mijenjati svoju politiku.

“Moramo razmisliti kako da prenesemo prednosti EU-a građanima, a istovremeno ustanemo protiv populističkih glasova. Usljed ekonomske i finansijske krize, i izazova migracije, sada imamo diskusije o Velikoj Britaniji, zbog čega stalno gledamo samo unutar EU-a i gubimo pogled na ono što se dešava oko nas i u svijetu, što može biti opasno”, istakao je Hahn.

Ocijeno da se sada mora razmotriti ishod referenduma, koji mora biti poštovan.

Prema njegovim riječima, bilo je očekivanja da će ishod biti drugačiji, ali je Unija spremna i na ovaj rezultat.

“Očekujem i zahtijevam da, ako već postoji sada odluka o istupanju, pregovori o tome moraju biti brzo vođeni. Potrebno je da to činimo zbog naših građana, kako ih ne bi predugo držali u neizvjesnosti”, naglasio je Hahn, dodajući da je važno da se građanima prenese da je Unija stabilna i pošalje poruka izvan da je ona i dalje odgovoran i pouzdan partner, na kojeg treba računati.

Napredak mora biti prioritet

Hahn smatra da EU može mnogo toga ponuditi i da je i dalje atraktivna, na šta često zaboravljaju građani Unije, te da je EU najveće globalno tržište, koje ostvaruje 20 posto globalnog prihoda.

Migracija će, kako je ocijenio, biti najveći izazov u prvoj polovini ovog vijeka, ukazujući na Afriku gde stanovništvo rapidno drastično raste, pa je neophodno tome se posvetiti.

Kada je riječ o predstojećem pariskom Samitu o Zapadnom Balkanu, nastavku Berlinskog procesa, Hahn je podvukao da ova godina mora biti godina pravih napredaka, kako bi građani vidjeli da postoji nešto konkretno, a ne samo zaključci konferencija.

“To mora biti naš prioritet, ako ne i opsesija”, poručio je Hahn, dodajući da investicije bez reformi nemaju smisla, zbog čega je važno da se reforme nastave.

Izvor: Agencije