Smrtonosni napad na jordanske vojnike

Napad se desio u tampon-zoni između jordanske granice i izbjegličkog kampa Al-Rubkan (AP)

Šest jordanskih vojnika poginulo je nakon što je automobil bomba eksplodirao blizu granice te države sa Sirijom, kazali su jordanski zvaničnici za novinsku agenciju AFP.

U saopćenju državne novinske agencije Petra iz Jordana incident, koji se desio rano u utorak, opisuje se kao “kukavički teroristički napad”.

Nekoliko vojnika je ranjeno u napadu koji je, navodno, izvršen iz više vozila.

Neimenovani jordanski vojni zvaničnik je kazao kako je “u 5:30 sati ovog jutra automobil bomba eksplodirao kod sirijskog izbjegličkog kampa Al-Rubkan, poginulo je i ranjeno nekoliko pripadnika vojske”.

Zvaničnici su za Al Jazeeru rekli kako se napad desio u tampon-zoni između jordanske granice i izbjegličkog kampa, gdje se, u pustinjskom području, nalazi približno 70.000 izbjeglica.

Pitanje odgovornosti

U saopćenju se dodaje kako je “nekoliko napadačkih vozila uništeno”.

Nijedna grupa još nije preuzela odgovornost za napad.

Oružana grupa Islamska država Irak i Levant (ISIL) kontrolira velika područja susjednih Sirije i Iraka, a Jordan je utvrdio graničnu odbranu kako bi spriječio pokušaje napada i upada na svoju teritoriju.

Jordan je, također, proširio akcije pronalaska simpatizera ISIL-a na svojoj teritoriji te je prošle godine zatvorio stotine osoba koje su promovirale ideje ove oružane grupe na društvenim mrežama.

Bliskoistočno kraljevstvo je član međunarodne koalicije protiv ISIL-a, koju predvode Sjedinjene Američke Države.

Izvor: Al Jazeera i agencije