Okinawa: Protesti protiv američkih baza

Hiljade ljudi okupile su se danas na jednom od najvećih protesta na japanskom otoku Okinawi u posljednje dvije decenije protiv američkih vojnih baza nakon ponovljenih incidenata, a istovremeno je organiziran sličan protest ispred parlamenta u Tokiju.

Demonstranti, kojih bi, prema očekivanjima organizatora, trebalo biti 50.000, posebno su ljuti zbog posljednja dva incidenta: ubistva mlade Japanke i nesreće pod uticajem alkohola za koje su osumnjičeni civilni zaposlenik u američkoj vojnoj bazi i marinac, prenosi Hina.

Američki predsjednik Barack Obama, koji je u maju učestvovao na summitu G7 u Japanu, izrazio je “duboko žaljenje” zbog smrti Rine Shimabukuro.

Stanovnici protiv američkih baza

Ovaj protest ugrožava planove za preseljenje američke zračne vojne baze iz Futenme u Henoko na sjeveroistočnom dijelu arhipelaga. Baza Futenma, koja se nalazi u gradu Ginowanu, trebala bi se premjestiti u manje naseljeno priobalno područje otoka, ali stanovnici Okinawe više ne žele nikakve baze na svom teritoriju.

„Ovo je najveći protest na Okinawi od kada su američki marinci 1995. silovali 12-godišnju japansku djevojčicu. Tada je protestovalo najmanje 85.000 osoba. Sjedinjene Države i Japan dogovorili su 1996. zatvaranje baze u Futenmi.

Na ovim demonstracijama vladaju isti gnjev i šok, ovaj put zbog toga što je bivši američki marinac, koji sada radi kao izvođač radova u jednoj od baza, navodno ubio 20-godišnjakinju, a zatim sklonio njeno tijelo.

Demonstranti su čuli niz govora aktivista koji se protive bazama na Okinawi, traže smanjenje broja osoblja u mnogim od njih i odlazak svih marinaca sa ovog ostrva, jer mnogi vjeruju da su upravo marinci odgovorni za većinu zločina protiv lokalne zajednice“, javlja novinar Rob Mcbride.

Prisilni suživot

Arhipelag Okinawu nakon Drugoga svjetskog rata okupirali su Amerikanci, a 1972. ponovno je vraćen Japanu. Na otočju boravi 50.000 Amerikanaca, uključujući 30.000 vojnika i civila zaposlenih u američkim bazama.

Međutim, prisilni suživot ne funkcionira najbolje pa ondje ne živi puno lokalnog stanovništva. Stanovnici smatraju da prisutnost tolikog broja američkih vojnika na otočju otvara vrata kriminalu, naročito silovanjima.

Prošlog mjeseca uhapšen je 32-godišnji američki civilni zaposlenik u američkoj vojnoj bazi pod sumnjom da je ubio 20-godišnju Japanku.

Izvor: Al Jazeera i agencije