CIA: ISIL raspoređuje napadače na Zapadu

Brennan napad na klub u Orlandu nazvao 'gnusnim činom divljeg nasilja' (EPA)

Direktor Američke centralne obavještajne agencije (CIA) John Brennan reći će danas u Kongresu da pripadnici grupe Islamska država Irak i Levant obučavaju i pokušavaju rasporediti operativce na Zapadu radi daljih napada, pri čemu će se više oslanjati na gerilske taktike kako bi nadoknadili teritorijalne gubitke.

U opaskama pripremljenim za Obavještajni komitet Senata, u koje je uvid imao Associated Press, Brennan navodi da ISIL radi na izgradnji aparata za usmjeravanje i inspiriranje napada na strane neprijatelje, kao što je to bio slučaj u nedavnim napadima u Parizu i Briselu, za koje CIA vjeruje da su izvedeni po instrukcijama ISIL-a, javlja Tanjug.

“ISIL ima pozamašan kadar zapadnih boraca koji bi potencijalno mogli služiti kao operativci za napade na Zapadu”, kaže Brennan, dodajući da ta grupa radi na tome da operativce prokrijumčari u zapadne zemlje, možda kroz izbjeglički val ili legitimnim načinima putovanja.

Prema njegovim riječima, ISIL poziva svoje sljedbenike da izvode napade u stilu “vuka samotnjaka” u zemljama u kojima žive.

ISIL se umrežava

Brennan je prošlosedmični napad na klub u Orlandu nazvao “gnusnim činom divljeg nasilja” i “napadom na vrijednosti otvorenosti i tolerancije” koje definišu Sjedinjene Američke Države.

Također je upozorio da ISIL postepeno sve više umrežava svoje ogranke, pri čemu je, kako navodi, ogranak u Libiji najnapredniji i najopasniji.

Brennan kaže i da ISIL pokušava povećati svoj utjecaj u Africi, te da je njegov ogranak na Sinaju postao najaktivnija i najsposobnija teroristička grupa u Egiptu.

On je grupu ISIL nazvao “silnim protivnikom”, ali je istakao da je koalicija na čelu sa SAD-om postigla napredak u borbi protiv te grupe, koja je morala predati velike dijelove teritorije u Iraku i Siriji i izgubila neke lidere u zračnim udarima.

“ISIL nastoji popuniti svoje redove borcima”, konstatuje Brennan, ali napominje da uprkos napretku u borbi protiv te grupe na bojnim poljima i na finansijskom terenu napori SAD-a nisu umanjili terorističke sposobnosti i njihov globalni domašaj.

Direktor CIA-e zaključuje da, kako pritisak na ISIL raste, ta grupa pojačava globalnu terorističku kampanju kako bi ostala dominantna, navodi američka agencija.

Izvor: Agencije