Obama: Zar da stavimo muslimane pod nadzor?

Donald Trump je nakon pucnjave u Orlandu napao administraciju Baracka Obame (EPA)

Američki predsjednik Barack Obama kritizirao je odnos republikanskog predsjedničkog kandidata Donalda Trumpa prema muslimanima, pitajući i da li bi to značilo da muslimane treba staviti pod nadzor ili diskriminirati na osnovu vjere.

On se posebno osvrnuo na Trumpov kontroverzni prijedlog o zabrani svim muslimanima da uđu na teritoriju SAD-a, u sklopu borbe protiv terorizma.

“Gdje se to završava? Hoćemo se početi prema Amerikancima muslimanima odnositi na drugačiji način? Hoćemo ih staviti pod specijalni nadzor? Hoćemo ih početi diskriminirati na osnovu njihove vjere?”, upitao je Obama.

AFP navodi da su Trump i njegove kolege iz Republikanske partije redovno napadali Obamu da je slab kada je u pitanju terorizam i naglašavali da je odbio pružanu grupu Islamska država Irak i Levant okarakterizirati kao “radikalne islamske teroriste”.

‘Šta bi to promijenilo?’

“Šta bi se tačno korištenjem tog termina dobilo? Šta bi to tačno promijenilo? Da li bi ISIL učinilo manje posvećenom pokušajima ubijanja Amerikanaca? Odgovor je ne”, rekao je Obama.

Trump je nakon napada u noćnom klubu u Orlandu, u kojem je ubijeno 50 ljudi, kazao da je sve u vezi s ovom pucnjavom stvar imigracije.

Iskoristio je ovu tragediju kako bi napao Obaminu administraciju zbog donošenja odluke o prihvatu sirijskih izbjeglica u SAD-u.

“To bi mogla biti bolja, veća i groznija verzija ‘Trojanskog konja’. Prema planu [demokratske kandidatkinje za Bijelu kuću] Hillary Clinton, vi ćete primiti stotine hiljada izbjeglica. I njihovu djecu, koja će radikalizirati našu djecu”, rekao je Trump.

Još je kazao da će, ako bude izabran, suspendirati useljavanje iz dijelova svijeta koja imaju historiju terorizma.

Izvor: Al Jazeera i agencije