Teški ramazanski dani za Sirijce u Libanu

Već petu godinu mjesec ramazan obilježava se i u izbjegličkim kampovima u Libanu, zemlji koja je prihvatila milion Sirijaca.

Tamošnje humanitarne organizacije, ali i volonteri, nastoje postačima olakšati ramazanske dane.

U skladu sa svojim skromnim mogućnostima, izbjeglice kupuju namirnice u prodavnicama u jednom izbjegličkom kampu. Voće, hljeb i samo ponekad slatkiše. Kao i svake godine, Udruženje libanskih humanitarnih organizacija obavezalo se da će dostaviti pomoć za 350 porodica u kampu.

“Dio naših ramazanskih aktivnosti je i humanitarna kuhinja, koja će osigurati tople iftare za sve porodice u ovom dijelu kampa. Ukoliko dobjemo dodatna sredstva, proširit ćemo tu aktivnosti i na druge dijelove kampa“, kazao je Muhammad Ajram iz tog Udruženja.

Pripremanje iftara

Drugi ramazan zaredom Ahmed je uzeo godišnji odmor u hotelu u kojem radi kako bi se mogao posvetiti pripremanju ifatara u kampu, a pomažu mu i izbjeglice.

“Danas smo pripremili piletinu sa karijem. Navečer se sastanemo i dogovorimo šta ćemo kuhati. Do 12 sati sljedećeg dana mi donesu sve namirnice i ja počinjem s kuhanjem“, kaže Ahmed.

Abu Sayfu je ovo treća godina u Libanu, ali kaže da se ništa ne može porediti sa ramazanom u Siriji.

“U Siriji smo bili s rodbinom i prijateljima. Zvali smo ih na iftar. Skupa bismo iftarili i odlazili u džamiju. Iftar je bio obilan, uz iftar su išle hurme, slatkiši…Ovdje moramo misliti hoćemo li imati hljeba”, kazao je Abu Sayf.

Uprkos tome, kaže da će radije ostati u Libanu, nego otići u neku evropsku zemlju. Nada se da će se iz te zemlje brže i lakše vratiti u Siriju.

Izvor: Al Jazeera